Novi trener Vučice
46

Di Francesco: Roma voli napadati, igrat ćemo u formaciji 4-3-3

Klix.ba
Eusebio Di Francesco
Eusebio Di Francesco
Talijanski stručnjak Eusebio di Francesco je u utorak zvanično postao trener Rome, kluba za koji je igrao četiri sezone. Priznao je da je sretan zbog povratka te da se raduje poslu koji ga čeka s grupom kvalitetnih igrača.

"Ovo je kao povratak kući nakon mnogo godina, osjećaj je nevjerovatan. Ponovo sam vidio mnoge ljude koji su ovdje bili i ranije, oni su mi priredili dobrodošlicu. Osim toga što sam izgradio sebe, gotovo sve je drugačije. Mnogo je inovacija, vidi se želja za razvojem. Klub radi kako bi bio u vrhu evropskog nogometa", izjavio je Di Francesco.

Posebno je sretan zbog želje čelnika Rome da ga dovedu, a istakao je zadovoljstvo što Vučica ima visoke ambicije.

"Projekt u Romi počinje s ljudima, a dojmilo me se to što su me zvaničnici kluba željeli ovdje po svaku cijenu. Postoji želja da se napravi nešto veliko, tim koji će zabavljati ljude", rekao je novi trener Rome.

Sa sportskim direktorom Monchijem je u dobrim odnosima.

"Rekao mi je da želi razgovarati o nogometu i zaista mi se otvorio. Volim pričati o tome i smatram da je on veoma sposoban čovjek. Poznaje nogomet, ne samo na nacionalnom nivou, nego i širom Evrope. On će mi mnogo pomoći da se razvijam", kazao je Di Francesco.

Prvo pojačanje Rome je Hector Moreno, igrač kojeg talijanski stručnjak veoma cijeni.

"On je veoma interesantan igrač, svestran je i može igrati na centru terena i na krilima, a vraća se i nazad. Roma je tim koji voli napadati, tako da će često biti potrebno pokrivati mnogo terena. Mislim da Hector ima neke od veoma važnih kvaliteta", smatra novi strateg Vučice.

On je u Sassuolu preferirao formaciju 4-3-3 koje se planira držati i na Olimpicu.

"Kada je riječ o formaciji, gotovo uvijek sam birao 4-3-3. Želim četiri igrača u odbrani, trojicu koristim samo kada moram. Kako bi postali bolji, treneri moraju imati svoj stil i filozofiju. Za mene će četiri odbrambena igrača biti baza Rominog tima", otkrio je Di Francesco.

Na kraju se obratio navijačima.

"Moja poruka je kratka, neću ih zvati svojim novim navijačima, jer su me oduvijek podržavali u prošlosti. Želim napraviti dobru atmosferu u timu i oko njega te smatram da oni imaju ključnu ulogu u tome", završio je Di Francesco.