Nogomet
0

Devetnaest igrača odbilo nastupiti za reprezentaciju BiH

Sarajevo-x.com
Devetnaest fudbalera bh. reprezentacije odbilo je igrati u prijateljskom meču protiv Azerbejdžana u nedjelju, izražavajući tako protest protiv otkaza selektoru Mehi Kodri koji sa prijateljima priprema pravi spektakl isti dan na Koševu.

Umjesto igranja na Bilinom polju, neki od njih su potvrdili da će se odazvati Kodrinom i Bolićevom pozivu da taj dan igraju na stadionu Asim Ferhatović Hase u humanitarnoj utakmici koja je predviđena za isto vrijeme.

Na jučerašnjoj press konferenciji u povodu meča pod motom "Svi na Koševo - spasimo bh. nogomet" govorio je smijenjeni selektor rekavši da će taktika biti "svi za jednog - jedan za sve", pri tom aludirajući na jedinstvo koje vlada u bh. javnosti u ovom slučaju.

Na humanitarnoj utakmici će nastupiti preko 50 aktivnih i bivših igrača, a ekipu predvode Fuad Muzurović i Duško Bajević. Elvir Bolić je predstavio dio imena, među kojima su Mirsad Dedić, Vlatko Glavaš, Sergej Barbarez, Elvir Baljić, Meho Kodro, Samir Muratović, Predrag Pašić, Mehmed Baždarević, Mersed Kovačević, Dževad Šećerbegović, Borče Sredojević, Sead Kajtaz, Zijad Švrakić, Mehmed Janjoš, Avdo Kalajdžić, Mirza Kapetanović i drugi.

Tokom ove utakmice prikupljat će se doborovoljni prilozi za dječake Ilju Spasovskog i Harisa Sadića, a meč će uživo prenositi Federalna televizija uz komentatora Sabahudina Topalbećirevića. Igrače će na teren izvesti djeca sa posebnim potrebama Udruženja SUMERO.

Iako su iz N/FS BiH zabranili svojim sudijama da sude ovaj meč, glavni sudija biće Zoran Šumar, a pomagat će mu Midhat Čorbo, Majo Kalajdžić, Želimir Marković i Dževad Imočanin.

Program će voditi Enis Bešlagić i Milan Pavlović ali, iako je bilo planirano, neće biti muzičkih događaja, zbog tragedije u Tuzli. Ulaznica za utakmicu bit će 1 KM, a početak je u 17 sati.

Da podsjetimo, selektor Kodro je dobio otkaz nakon samo četiri mjeseca vođenja bh. tima i to nakon što je odbio da vodi ekipu u prijateljskoj utakmici protiv Irana.

Trenutno dužnost selektora obavlja Denijal Pirić koji je potvrdio da mora "krpiti" ekipu igračima mlađim od 21 godine jer se njegovom pozivu nije odazvao nijedan igrač sa prvobitnog spiska. Ipak, kako kaže Pirić, meč se mora odigrati jer u protivnom rizikujemo da budemo suspendovani od strane FIFA-e. Nakon nedjeljnog meča i on će se povući s dužnosti.

Po Zenici je prethodnih dana bilo izlijepljeno na stotine plakata koji pozivaju na javni bojkot utakmice protiv Azerbejdžana, a po Sarajevu su se mogli vidjeti natpisi "Svi na Koševo, niko na Bilino polje".

Čak i Reuters piše o ovoj pobuni u bh. fudbalu navodeći kako najmanje devet igrača nacionalnog tima bojkotuje naredni meč, a javnost poziva čelnike Nogometnog/fudbalskog saveza BiH da odmah daju ostavke na svoje dosadašnje funkcije.