Preživio pakao
48

Desetogodišnji Blaszczykowski gledao kako mu otac ubija majku, umrla mu na rukama

Klix.ba
Jakub Blaszczykowski (Foto: EPA-EFE)
Jakub Blaszczykowski (Foto: EPA-EFE)
Poljski reprezentativac Jakub Blaszczykowski preživio je pravi pakao kada je imao samo deset godina i kada je otac Zygmunt ubio njegovu majku Annu.

"Igrao sam se u sobi i kroz otvoren prozor sam čuo svađu. Prepoznao sam glasove i to su bili moji roditelji. Otac je viknuo i u tom trenutku sve je stalo. Istrčao sam iz kuće kako bih pomogao majci Anni, ali je bilo prekasno. Udahnula je tri puta i umrla na mojim rukama. Samo dan ranije s majkom sam slagao puzle i rekao joj da ne znam šta bih bez nje", otkrio je Poljak.

Otac je zbog ubistva osuđen na 15 godina zatvora, a tada desetogodišnji Jakub je svjedočeći ponovo morao prolaziti kroz bolne trenutke.

Jakub Blaszczykowski (Foto: EPA-EFE)
Jakub Blaszczykowski (Foto: EPA-EFE)

"Tada sam već igrao nogomet i svaki dan sam putovao dva sata na trening. Nakon smrti majke bio sam potpuno izgubljen i prestao sam igrati. Ipak, zahvaljujući ujaku koji je bio bivši nogometaš Poljske uspio sam da se oporavim i vratim nogometu. On me je uvijek uvjeravao da sam spreman za velike stvari", rekao je Blaszczykowski.

Otac mu je iz zatvora izašao 2012. godine, a prije nekoliko godina je i preminuo.

"S njim nisam nikada više razgovarao. Puno sam razmišljao o tom kobnom danu i pitao se da li sam mogao spasiti majku. Međutim, shvatio sam da neću ništa postići s tim, da moram krenuti dalje", poručio je Jakub.