Nogomet
2

Deset stvari koje možda niste znali o Safetu Sušiću

Piše: Edin Isanović
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Selektor bh. nogometne reprezenatcije Safet Sušić jedini je uspio odvesti Zmajeve na veliko takmičenje. Spahić i saigrači bili su prvi u grupi G kvalifikacija za plasman na Mundijal koji će se 2014. godine održati u Brazilu. Popularni Pape najbolji je nogometaš kojeg je naša država ikada imala. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o Sušiću.

1. Osim toga što je kao selektor reprezentaciju odveo na Mundijal, Sušić je upisao i dva nastupa za nacionalni tim. Bile su to humanitarne utakmice Humanih zvijezda BiH protiv Genka i Kaiserslauterna. Prva je odigrana 9. marta 1993. godine u Genku, a druga 22. marta iste godine u Koblenzu. Selektor Safet Sušić već je okončao nogometnu karijeru, ali je ipak odlučio ponovo obuti kopačke i pomoći sunarodnjacima koji su tih godina patili.

2. Pape je na Koševo stigao iz Krivaje. U bordo dresu debitovao je protiv Crvene zvezde na najvećem bh. stadionu 3. augusta 1973. godine. U to vrijeme igrala se jugoslavenska "Liga šampiona", koju su igrali klubovi koji su osvajali naslov prvaka. Beogradski Crveno-beli slavili su 3:0, a mladi Sušić ušao je u igru u drugom poluvremenu. Lijepim potezima pokazao je nadarenost. Debi u prvoligaškom nastupu za tim sa Koševa imao je 18. novembra 1973. godine u Zenici protiv Čelika. Utakmica je okončana bez golova. Za Sarajevo je odigrao mnogo utakmica. Pokazao je neospornu klasu, vrhunska kontrola lopte i precizan udarac bili su glavni aduti jednog od najboljih igrača Evrope u to vrijeme. Bio je kapiten Sarajeva i sigurno, uz Asima Ferhatovića Haseta, jedan od najboljih igrača koje je ovaj klub ikada imao.

3. Sušić je prema ocjenama nogometnih stručnjaka nekadašnje jugoslavenske lige bio najlucidniji playmaker tadašnjeg prvenstva. Ponekad njegove genijalne poteze nisu razumjeli ni njegovi saigrači. Za reprezentaciju Jugoslavije u svom debitantskom nastupu postigao je dva pogotka protiv Mađarske u Budimpešti, a u drugom hat-trick Rumunima u Bukureštu. Pamti se i njegova sjajna izvedba protiv Argentine, kada je također postigao tri pogotka. Izazivao je divljenje motorikom, brzinom te gotovo nevjerovatnom tehnikom. Sjajno je igrao sa obje noge i jednim potezom mogao je riješiti utakmicu.

4. Najtraženiji nogometaš u Jugoslaviji 1979. godine bio je upravo Safet Sušić. Bez dvojbe, bio je najbolji nogometaš lige i prvi strijelac (postigao 17 golova). Te sezone sjajno je igrao za Sarajevo i svi mediji su pisali o njemu, stalno je bio gost na televizijskim i radijskim stanicama. Svi su željeli da vide Sušića, da "ih počasti prisustvom". Pape nije volio publicitet, bio je miran i skroman. Iako je Partizan bio uporan, produžio je ugovor sa Bordo timom. Najzaslužniji za takav rasplet bio je tadašnji direktor tima sa Koševa Svetozar Vujović, koji je imao veliki utjecaj na Sušića.

5. Zbog teške upale zglobova koju je dobio na pripremama FK Sarajevo na Borikama kod Rogatice, sa terena je odsustvovao osam mjeseci. To se desilo 1976. Na svu sreću, brzo se oporavio, ljekarski tim uspio ga je vratiti na terene za tri mjeseca. Dvije godine kasnije imao je još jedno veliko životno iskušenje. Naime, u dvoboju Sarajeva i Napretka iz Kruševca povrijedio je koljeno.

6. U anketi uglednog France Footballa izabran je za najboljeg igrača PSG-a svih vremena. Bio je daleko ispred Anelke, Ronaldhina, Djorkaeffa... U PSG-u se zadržao devet godina. Proglašen je za najboljeg stranca u historiji lige u izboru spomenutog časopisa. Francuzi su ga opisivali kao vrhunskog nogometaša, neuhvatljivog driblinga i nepredvidivih poteza. Uvijek je opravdavao očekivanja stručnjaka.

7. Prije prelaska u PSG Sušićev menadžer bio je sve dogovorio sa milanskim Interom i navodno je bio potpisao predugovor. Kasnije se u posao umiješao Torino sa boljom ponudom. Nakon što je Pape odlučio parafirati ugovor i sa njima, Nerazzurri su se žalili Nogometnom savezu Italije, a Safet je dobio jednogodišnju suspenziju na dolazak u Italiju.

Selektor Sušić je reprezentaciju odveo u Brazil (Foto: Klix.ba)
Selektor Sušić je reprezentaciju odveo u Brazil (Foto: Klix.ba)
8. Od imenovanja na mjesto selektora Sušić je bh. tim ukupno vodio (uključujući i prijateljske utakmice) 38 puta. Upisao je 19 pobjeda, 12 poraza i 7 remija. Ako gledamo prijateljske mečeve, Zmajevi su u 16 nastupa upisali 5 pobjeda, 8 poraza, dok su 3 dvoboja okončana bez pobjednika. Mnogo uspješniji je Pape bio u kvalifikacionim okršajima (uz baraž susrete sa Portugalom). U 22 utakmice bh. reprezentativci su 14 duela napustili uzdignutih ruku, upisana su 4 poraza i isto toliko remija. Najuvjerljiviji trijumf bh. državni tim ostvario je protiv Lihtenštajna, kada je bilo 8:1, dok je Portugal u uzvratnoj utakmici baraža Sušićevim izabranicima nanio poraz od 6:2. Što je, statistički gledano, najuvjerljiviji poraz.

9. U augustu 2013. godine bh. nogometna reprezentacija bila je na 13. mjestu FIFA-ine rang-liste. To je bio najbolji plasman Zmajeva svih vremena. Osim toga što je kasnije izborio plasman u Brazil, Pape je postavio i ovaj rekord.

10. Aktuelni bh. selektor dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1981. godine. Nagrada se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unapređenju i razvoju grada Sarajeva. Kako smo već spomenuli, Pape je tih godina briljirao u dresu tima sa Koševa.