Nogomet
10

Deset najskupljih pojačanja u januarskom prijelaznom roku

Piše: D. B.
Na tržištu nogometaša se u januarskom prelaznom roku poprilično trgovalo, a mi vam donosimo deset najskupljih igrača koji su promijenili sredinu.
Manolo Gabbiadini (Foto: EPA)
Manolo Gabbiadini (Foto: EPA)

10. Manolo Gabbiadini

Manolo Gabbiadini je nakon postignutih osam golova u 14 utakmica za Sampdoriju privukao pažnju španskog stručnjaka Rafaela Beniteza, koji ga je doveo u Napoli.

Dvadesettrogodišnjak je nastupio dva puta za Italiju nakon što se dokazao u U21 reprezentaciji. On je u prosjeku na svakoj drugoj utakmici postizao pogodak.

Napoli je Sampdoriji platio 12,9 miliona eura.

Ryan Bertrand (Foto: EPA)
Ryan Bertrand (Foto: EPA)

9. Ryan Bertrand

U posljednjim trenucima prijelaznog roka Southampton je kupio Ryana Bertranda od Chelseaja za 13,2 miliona eura. U Southamptonu su se odlučili na ovaj potez nakon što je Bertrand oduševio igrajući za ovaj klub kao posuđen igrač.

Seydou Doumbia (Foto: EPA)
Seydou Doumbia (Foto: EPA)

8. Seydou Doumbia

Doumbia je povezivan s brojnim vodećim evropskim klubovima proteklih godina, a sada je konačno napustio CSKA Moskvu i karijeru će nastaviti u talijanskoj Seriji A i to u Romi. Rimski klub je za njega izdvojio 14,3 miliona eura. Napadač Obale Slonovače je trenutno na Afričkom kupu sa svojom reprezentacijom.

Lucas Silva (Foto: EPA)
Lucas Silva (Foto: EPA)

7. Lucas Silva

Silva je bio jedan od najzaslužnijih igrača Cruzeira za osvajanje titule prvaka Brazila, a Real Madrid je osigurao njegove usluge u transferu vrijednom 15,2 miliona eura. Dvadesetjednogodišnji Brazilac igra na poziciji defanzivnog veznog. Trener Reala Carlo Ancelotti ima samo riječi hvale za ovog nogometaša.

Bernardo Silva (Foto: EPA)
Bernardo Silva (Foto: EPA)

6. Bernardo Silva

Nakon impresivne sezone koju je imao kao posuđeni igrač Benfice u Monacu, dvadesetogodišnji Bernardo Silva je odlučio ostati u Francuskoj. Potpisao je četverogodišnji ugovor, a Benfica je inkasirala 15,9 miliona eura.

Gabriel Paulista (Foto: EPA)
Gabriel Paulista (Foto: EPA)

5. Gabriel Paulista

Defanzivac Villarreala Gabriel Paulista je impresionirao menadžera Arsenala Arsenea Wengera, koji je insistirao na njegovom dovođenju na Emirates. Topnici su izdvojili 18,5 miliona eura.

Enzo Perez (Foto: EPA)
Enzo Perez (Foto: EPA)

4. Enzo Perez

Perez je povezivan s Manchester Unitedom tokom prošlogodišnjeg ljetnog prelaznog roka, ali se u januaru odlučio za Valenciju. Dvadesetosmogodišnji veznjak je nastupao za Argentinu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a Valencia ga je Benfici platila 26,5 miliona eura. Do sada je za Šišmiše nastupio u četiri utakmice koje je odigrao odlično.

Andre Schurrle (Foto: EPA)
Andre Schurrle (Foto: EPA)

3. Andre Schurrle

Schurrle je kao igrač Chelseaja imao nekoliko odličnih, ali kratkotrajnih trenutaka, borio se za mjesto u prvom timu, a onda je odlučio napustiti klub. Plavci su ga prodali Wolfsburgu za 29,1 miliona eura.

Juan Cuadrado (Foto: EPA)
Juan Cuadrado (Foto: EPA)

2. Juan Cuadrado

Chelsea je ojačao svoj tim kupovinom Juana Cuadrada, kolumbijskog krilnog igrača koji će definitivno biti koristan menadžeru Joseu Mourinhu. Plavci su Fiorentini platili 34,5 miliona eura.

Wilfried Bony (Foto: EPA)
Wilfried Bony (Foto: EPA)

1. Wilfried Bony

Manchester City je najavljivao dolazak novog napadača, a u januaru je kupio najboljeg premijerligaškog strijelca u 2014. godini Wilfrieda Bonyja, koji je nastupao za Swansea City. Menadžera Građana Manuela Pellegrinija je oduševio svojim vještinama, inteligencijom i snagom. Zbog toga nije žalio platiti 37,1 milion eura za njegove usluge.