Posljednji trzaji
3

Deset igrača Premiershipa koje ste možda zaboravili, a danas igraju u MLS ligi

DP
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nedjelja je navečer, oko 22 sata. Nogometni vikend bio je prilično zanimljiv. Gledali ste jednu utakmicu u petak navečer, četiri u subotu i još tri u nedjelju. Izgleda da ste pogledali sve što ste mogli? E pa, to nije tačno!

MLS liga se vratila popuniti prazninu u rasporedu nedjeljom kasno navečer.

Ova liga ima reputaciju kuće bivših igrača Premiershipa koji preko Atlantika traže još jedan unosan ugovor prije kraja karijere. Iako su standard i kvaliteta lige narasli tokom posljednjih nekoliko sezona, isti stari stereotip i dalje zvuči prilično istinito.

Zbog toga je 90min.com objavio listu 10 nekadašnjih igrača Premiershipa koji će ove sezone igrati MLS ligu.

Brad Guzan - Atlanta United

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kasey Kellar, Brad Friedel, Tim Howard… Brad Guzan je posljednji u dugom nizu američkih golmana koji su mjesto pronašli u Premiershipu, kada je 2008. potpisao za Aston Villu.

Poslije sedam godina provedenih na Villa Parku, tokom kojih je Guzan sakupio medalje finalista FA Cupa i Liga kupa, golman je konačno dočekao i pehar, kada je u dresu Atlanta Uniteda 2018. podigao MLS kup.

Siem de Jong - Cincinnati 

Siem de Jong ... ime od kojeg navijači Newcastlea i dalje imaju noćne more.

Holanđanin je doživio burne trenutke tokom boravka na St James Parku kao što je niz bizarnih povreda - uključujući lom plućnog krila i problem s očima uzrokovan pogrešnim kontaktnim lećama. Ove povrede graničile su ga na svega nekoliko nastupa u tri sezone.

Poslije epizoda u Ajaxu i Sydneyju, Holanđanin svoj talent sada demonstrira u novom članu MLS lige, Cincinnatiju.

Maynor Figueroa - Houston Dynamo

Najpoznatiji po tome što je postigao gol iz slobodnog udarca sa svoje polovine, Maynor Figueroa je imao odličnu karijeru u Premiershipu, nastupajući prvo za Wigan, a potom i za Hull City.

Internacionalac iz Hondurasa prešao je u MLS ligu potpisavši za Colorado Rapidse 2015. godine, a godinu dana kasnije je prešao u Dallas. Ovih dana ga možete gledati u dresu Houston Dynamoa.

Javier Hernandez - LA Galaxy

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Dovođenje 31-godišnjeg Javiera Hernandeza iz West Hama vjerovatno je i najveći transfer MLS-a svih vremena.

Očekuje se da će Meksikanac - koji je u karijeri tresao mreže i za Manchester United i Bayer Leverkusen - postići mnogo golova iz šesnaesterca za LA Galaxy ove sezone.

Bojan Krkić - Montreal Impact

Dana 16. septembra 2007., Bojan Krkić je postao najmlađi debitant u historiji Barcelone – srušio je tada rekord koji je držao momak po imenu Lionel Messi. Pa šta mu se dogodilo?

Usprkos tome što mu je bila prognozirana velika karijera, ona je počela ići silaznom putanjom još od perioda kada je nastupao za Stoke City.

Nakon raskida ugovora, potpisao je za Montreal Impact tokom sezone 2019.

Nani - Orlando City

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Čini se kao da bi Nani trebao biti stariji od 33 godine. Bivši igrač Manchester Uniteda promijenio je brojne klubove od odlaska s Old Trafforda 2015. godine – igrao je za Fenerbahče, Valenciju, Lazio i Sporting.

Prethodnog februara je postao član Orlanda, potpisavši trogodišnji ugovor. Postigao je 12 golova u svojoj uvodnoj sezoni.

Emiliano Insua - LA Galaxy 

Liverpool ga je potpisao 2007. godine, ali Emiliano Insua nije uspio opravdati očekivanja na Anfieldu pa se preselio u Sporting.

Karijera ovog Argentinca ipak je veoma solidna. Odigrao je preko 100 utakmica za Stuttgart prije nego što je u januaru stigao u LA Galaxy.

Carlos Vela - Los Angeles

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon pokušaja da se izbori za prvi tim Arsenala, karijera Carlosa Vele zaista je započela tek kada je 2012. prešao u Real Sociedad.

Meksikanac je postigao 73 gola i zabilježio 43 asistencije za Sociedad tokom sedam sezona, prije nego što je zamijenio život u Baskiji za MLS ligu, gdje će mu postizanje golova biti lakše.

Nedum Onuoha - Real Salt Lake

Nevjerovatno, Nedum Onuoha je uspio upisati gotovo 200 nastupa u Premiershipi s Manchester Cityjem, Sunderlandom i, na kraju, Queens Park Rangersom.

Danas ima 33 godine, i teško da će ovaj odbrambeni igrač dostići slične brojke u MLS-u, iako je bio sveprisutan u ekipi Real Salt Lakea prošle sezone.

Jozy Altidore - Toronto

Iako nekada kandidat za najpopularnijeg napadača Premiershipa svih vremena, Jozy Altidore je uspio postići samo jedan gol u 42 nastupa za Sunderland.

Otkad se pridružio Torontu 2015. godine, američki internacionalac nije imao sličnih problema s efikasnošću. Čak je 2017. godine osvojio MVP nagradu MLS kupa.