Mlad ali uspješan
87

Deset činjenica o Julianu Nagelsmannu, treneru RB Leipziga koji je hit u Njemačkoj

DP
Julian Nagelsmann (Foto: EPA-EFE)
Julian Nagelsmann (Foto: EPA-EFE)
Trener Leipziga Julian Nagelsmann nastavio je sa sjajnim radom nakon što je napustio Hoffenheim i već sada na klupi ovog kluba uveliko pokazuje da je riječ o jednom od najboljih svjetskih stručnjaka.

Iako je još na početku trenerske karijere stekao nadimak "Baby Mourinho", trener RB Leipziga Julian Nagelsmann pokazao je posebnost još u periodu dok je vodio Hoffenheim, a to nastavlja raditi i na klupi trenutno drugoplasirane ekipe u Bundesligi.

Na službenoj stranici ovog takmičenja bundesliga.com objavljeno je 10 činjenica o treneru RB Leipziga.

1. Rekorder

Nagelsmann je imao samo 28 godina kada je u februaru 2016. postavljen za šefa struke Hoffenheima. On je tada naslijedio veterana Huuba Stevensa koji se zbog zdravstvenih problema morao povući. Nagelsmann je već bio projektovan kao trener koji će na ljeto preuzeti ekipu, ali uslijed nepredviđenih okolnosti na posao je stupio prije, kako bi popunio upražnjeno mjesto na klupi. Hoffenheim se tada nalazio na 17. mjestu na tabeli i predviđalo mu se ispadanje u niži rang, ali novi je trener uspio podignuti ekipu i osigurati opstanak.

Iako je Nagelsmann najmlađi stalni glavni trener u historiji Bundeslige, on nije najmlađi trener koji je ikada vodio jednu utakmicu Bundeslige. Dana 23. oktobra 1976. Bernd Stöber koji je imao 24 godine, preuzeo je dužnost trenera Saarbrücken - kao privremeno rješenje, na gostovanju u Kölnu. Poražen je rezultatom 5:1.

2. Slom nakon teške ozljede

Rođen u bavarskom gradu Landsberg am Lechu, Nagelsmann je igrao za mladu ekipu Municha 1860. Dok su njegovi nekadašnji saigrači Christian Träsch i Fabian Johnson nastavili dalje i pronašli svoju sreću u Bundesligi, Julianu je povreda koljena koju je dobio ubrzo nakon što se pridružio Augsburgu, okrutno okončala ambicije da će im se pridružiti, iako je imao samo 20 godina.

"U početku nisam ništa više želio imati s nogometom", rekao je Nagelsmann, igrač odbrane u svojim igračkim danima. "Bio sam jako tužan i razočaran što sam karijeru morao završiti tako mlad", kazao je on.

3. Trening inovator

Hoffenheim je jedan od rijetkih klubova na svijetu koji koristi Footbonaut tehnologiju za treniranje prijema i kontrole lopte svojih igrača. Nagelsmann je, međutim, još i povećao upotrebu tehnologije na treninzima. Pored bespilotnih letjelica koje je koristio kako bi iz zraka snimao kretnje svojih igrača, imao je i divovski videozid postavljen na sredini glavnog terena za treninge.

Sistem radi s četiri kamere, dvije montirane na visoke tornjeve koji se nalaze pored vanjskih linija na sredini terena i po jednu iza svakog gola. Videoprijenos bilo koje od kamera može se u bilo kojem trenutku prikazati na videozidu. Kamere kontrolišu treneri koji imaju mogućnost zaustaviti, premotati ili vratiti snimke kako bi se igračima objasnile konkretne situacije. Nagelsmann je mogao svaku situaciju analizirati iz četiri različita kuta.

4. Poznati uzori

Iako Nagelsmann navodi bivšeg trenera Bayerna iz Municha Pepa Guardiolu kao izvora inspiracije, također priznaje da je nekadašnji šef Borussije iz Dortmunda Thomas Tuchel imao najveći utjecaj na njega. Dok je bio trener B ekipe Augsburga u sezoni 2007/08., Tuchel je dao Nagelsmannu zadatak da promatra buduće protivnike.

"To su bila moja vrata prema trenerskom pozivu", objasnio je Nagelsmann. "Puno sam naučio od njega", kazao je on.

Tuchel je imao jednake riječi hvale za svog štićenika.

"On je jako radoznao i marljiv mladi trener", rekao je nakon imenovanja Nagelsmanna za trenera. "Imao je velike uspjehe u mladom nogometu. Jako sam sretan zbog njega i - vjerujem u njega", kazao je Tuchel.

5. Apstinencija na društvenim mrežama

Za razliku od većine ljudi iz svoje generacije, Nagelsmann nije prisutan na društvenim mrežama. To, međutim, ne znači da nije radio profile na pojedinim platformama. Ubrzo nakon što je imenovan za šefa Hoffenheima, otvorio je profile na Instagramu i Facebooku, skupio je  preko 42.000 pratitelja, a onda ih je ugasio.

"Mislim da se treneri ne trebaju baviti društvenim mrežama", rekao je Nagelsmannov agent Marc Kosicke, ujedno i savjetnik Jürgena Kloppa. "Julian je pokušao jer je želio vidjeti kakva je interakcija. Nisam smatrao da je to nešto loše jer on pripada generaciji koja koristi društvene mreže. Nije, međutim, vidio poentu u tome.

6. Mislioc

Nije iznenađujuće da se u Nagelsmannovoj trenerskoj filozofiji vide obrisi Tuchelova utjecaja.

"Volim napadati protivnike u blizini njihovog vlastitog gola jer vaš put do gola nije toliko dug ako se lopte domognete na protivničkoj polovici. Sviđa mi se način na koji Villarreal igra. Oni imaju savršen način treniranja mladih igrača. Sviđaju mi se i Barcelona i Arsenal, kao i rad Arsene Wengera", govorio je.

Nagelsmann je dugo bio mislioc. Počeo je studirati poslovnu školu, ali je odustao prije nego što je umjesto toga stekao diplomu više sportske škole. Kao da to nije dovoljno, dobio je ocjenu A za profesionalnu trenersku licencu, zauzevši drugo mjesto u svojoj klasi iza bivšeg trenera Schalkea, Domenica Tedesca.

Nadalje, Nagelsmannovo znanje koje je demonstrirao u Hoffenheimu impresioniralo je njemačku nogometnu javnost u tolikoj mjeri da je izabran za trenera 2016. godine. To je pomoglo i tome i da ga bivši šef Leipziga Ralf Rangnick angažuje na vrijeme za novu sezonu 2019./20.

7. "Ti" ili "Vi"?

Pronalaženje ispravnog oblika za riječ "ti" uvijek je pomalo problematično na njemačkom jeziku, imajući u vidu društveno "minsko polje" pri izboru između neformalnog "Du" i izraza poštovanja "Sie".  Želeći potaknuti dobar timski duh, svjestan i da je istog godišta kao i neki njegovi igrači, Nagelsmann je naredio svom timu da mu se obraćaju s "Ti" umjesto s "Vi". Također, potaknuo je ekipu da preuzme veću odgovornost i da igrači sami odaberu kapitena kluba i postave ciljeve.

Bivši trener Bayerna Jupp Heynckes dao je Nagelsmannu dozvolu da mu se obraća s "Ti", u januaru 2018. godine nakon pobjede Bayerna rezultatom 5:2 nad Hoffenheimom. To je velika čast, od obično rezerviranog trenera-veterana koji se već 43 godine bavi ovim poslom.

8. Porodični čovjek

Ono malo slobodnog vremena koje mu posao dopušta, Nagelsmann voli iskoristiti kod kuće odmarajući s porodicom: suprugom Verenom, s kojom ima malog sina Maximiliana.

"Puno pomaže kada se vratite kući i zateknete partnericu i svoje dijete. Verena me mnogo podržava i mogu se u potpunosti usredotočiti na svoj posao", rekao je Nagelsmann za Bild.

9. Nagelsmannova tabela

Fascinacija novim, "rookie" trenerom bila je tolika, da su njemački mediji počeli objavljivati "Nagelsmannovu tablicu", u kojoj su se poredili njegovi uspjesi s uspjesima drugih klubova. Tokom 116 utakmica između njegovog debija u 21. kolu u februaru 2016. i njegove posljednje utakmice u Hoffenheimu na kraju sezone 2018/19., klub je osvojio ukupno 191 bod. Da to postavimo u sljedeći kontekst: samo su Bayern (279) i Dortmund (228) osvojili više bodova u ovom periodu, a Hoffenheim je uspješniji i od mnogih velikih klubova poput Bayer Leverkusena (182), Borussije Mönchengladbacha (170) i Schalkea (158).

10. Inicijativa Common Goal

Nagelsmannov uspjeh nije mu udario u glavu. Baš naprotiv. U oktobru 2017. postao je prvi i trener u svjetskom nogometu koji je potpisao Common Goal inicijativu. To je projekt u kojem nogometaši zalažu najmanje jedan postotak svojih zarada u kolektivni fond kojim upravlja berlinska nevladina organizacija Streetfootballworld.

On se tako pridružio igračima Bundeslige - Matsu Hummelsu, Sergeu Gnabryju i Shinjiju Kagawi, između ostalih, koji su također potpisnici ove inicijative.