Napunio 42 godine
41

Deset činjenica o Gianluigiju Buffonu koje možda niste znali

G. S.
Gianluigi Buffon (Foto: EPA-EFE)
Gianluigi Buffon (Foto: EPA-EFE)
Legenda Juventusa i reprezentacije Italije Gianluigi Buffon danas je napunio 42 godine. Na ovaj njemu važan dan forzaitalianfootball.com otkriva činjenice o Buffonu koje možda niste znali.

Slavni italijanski golman Gianluigi Buffon vlasnik je mnogih priznanja i rekorda.

Kralj Scudetta

Nijedan igrač u Seriji A nije osvojio toliko Scudetta kao Luigi Buffon. Njegovih osam (za sada) titula prvaka Italije čini ga rekorderom, a osim njega osam titula osvajali su i Giovanni Ferrari, Giuseppe Furino i Virginio Rosetta.

Sport je njegova sudbina

Buffon dolazi iz sportske porodice. Njegova majka Maria Stella Masocco bila je višestruka državna prvakinja u bacanju kugle i bacanju diska. Buffonov otac je također bio bacač diska reprezentacije Italije, a njegov stric Dante Angelo Masocco bio je profesionalni košarkaš. Sestre Guendalina i Veronica uživale su u čarima odbojke.

Rekorder po broju nastupa za reprezentaciju

Nitko nikada nije obukao dres reprezentacije Italije više puta od Buffona, koji je boje svoje zemlje branio u 175 utakmica.

Degradacija ga nije zaustavila

Usprkos tome što je branio u Seriji B tokom 2006. godine, Buffon je i dalje bio kandidat za sva tri najveća nogometna priznanja te godine: FIFA-inog najboljeg igrača godine, Zlatnu loptu i FifPro svjetskog igrača godine.

Stvari su mogle biti drugačije

Karijeru je započeo kao vezni igrač, ali je zbog povreda obojice golmana u njegovom timu stao među stative kada je imao 12 godina.

Nevjerovatan svjetski rekord

Tokom Svjetskog prvenstva 2006. godine primio je samo dva gola na cijelom turniru, na putu Italije prema tituli svjetskog prvaka. Jedan gol dao mu je njegov igrač – Cristian Zaccardo (autogol), a drugi Zinedine Zidane iz kaznenog udarca.

Branio je penale najboljima

Postoji samo jedan igrač kojem je Buffon odbranio penal više od jednom. U pitanju je zvijezda Intera Ronaldo, kojem je Buffon dva puta u karijeri odbranio udarac s bijele tačke.

Pehar koji mu stalno izmiče

Buffon je u finalima Lige prvaka isključivo izlazio kao poražen. Triput je Buffon pokušavao doći do ovog trofeja, ali su ga svaki put pobjeđivali Milan, Barcelona ili Real Madrid.

Broj minuta bez primljenog gola

Buffon je rekorder Serije A kao golman koji najviše minuta zaredom nije primio gol. Između januara i marta 2016. godine, Buffon čak 973 minute nije vadio loptu iz mreže. Njegov niz minuta na kraju je okončao Andrea Belotti.

Idol iz djetinjstva

Buffon je kao svog nogometnog idola okarakterizirao golmana Kameruna Thomasa N’Kona, kojeg je gledao na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, kao i Svjetskom prvenstvu 1990.