Premijer liga BiH
14

Derbi Zrinjskog i Željezničara u Mostaru, Sarajevo na Koševu napada Slobodu

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aktuelni prvak države Zrinjski na svom terenu u Mostaru od 15:00 sati igra domaći meč protiv Željezničara kojem bi poraz značio veliki korak unazad u borbi za titulu. Osim derbija koji se igra na stadionu Pod Bijelim brijegom, danas se igraju još tri utakmice od kojih je posljednja na Koševu gdje prvoplasirano Sarajevo dočekuje Slobodu.

Meč između Zrinjskog i Željezničara, koji se igra u okviru 14. kola BHT Premijer lige, moći ćete gledati uživo na kanalu Moja TV. Mostarci ovaj meč dočekuju u sjajnoj formi, već 10 mečeva ne znaju za poraz i, računajući pobjede u Kupu BiH ostvarene boljim izvođenjem penala, u posljednjih šest mečeva Zrinjski je upisao jednak broj pobjeda.

Plemići trenutno imaju dva boda manje od Sarajeva i nema smisla govoriti kako se ovaj meč može odraziti na tu bodovnu razliku, ali ono što je sigurno jeste da bi Zrinjski pobjedom u derbiju pobjegao Željezničaru na značajnih šest bodova prednosti. Trener Zrinjskog Blaž Slišković svjestan je da Željezničar ne dolazi u najboljoj formi, ali isto tako napominje da se i dalje radi o najvećem rivalu njegovog tima.

"Respektujemo Željezničar posebno, jer su oni zadnjih godina bili glavni konkurent Zrinjskog za osvajanje titule. Taj respekt i dalje ostaje bez obzira što su treći trenutno i što zaostaju nekoliko bodovoa. Ekipa je to koja ima potencijal, kvalitet, koja je prije mjesec ili dva igrala jako kvalitetno. Iz krize u koju su ušli mogu izaći lako jer imaju više nego kvalitetnog trenera Odovića. Ne bismo naravno voljeli da taj izlazak iz krize bude protiv nas", kazao je trener Mostaraca.

Željezničar je minulu reprezentativnu pauzu dočekao uz uzbudljivu pobjedu nad Čelikom na Grbavici. Plavi su gubili rezultatom 2:1 i imali igrača manje, ali su uspjeli preokrenuti i slaviti čime su prekinuli niz od četiri meča bez pobjede u svim takmičenjima.

Uz takvu pobjedu nad Zeničanima ekipa s Grbavice je pozitivnu okolnost imala upravo u reprezentativnoj pauzi pošto se tokom pauze nekoliko igrača oporavilo od povreda tako da Milomir Odović ima više igrača na raspolaganju pred ovako važan meč.

"Igramo derbi utakmicu s poznatim protivnikom koji je izuzetno kvalitetan. Nema iznenađenja, vrlo dobro ih znamo, znamo da na svom terenu igraju dobro i uvijek idu na pobjedu. Pokušat ćemo tražiti svoju šansu. Mislim da smo u situaciji da konačno imamo 20 igrača koji su spremni na igru i samim tim ćemo izabrati 11 najspremnijih da odigramo dobru utakmicu i izvučemo dobar rezultat", kazao je Odović pred duel s Plemićima.

U terminu od 15:00 sati Tuzla City na domaćem terenu igra protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja, dok će u istom terminu Zvijezda 09 ugostiti GOŠK. Sve četiri tima se nalazi u drugom dijelu tabele i svima su bodovi prijeko potrebni.

Nova pobjeda posebno bi značila Zvijezdi 09 koja bi se tako u potpunosti vratila "iz mrtvih" te se ravnopravno borila za opstanak. Riječ je o ekipi koja je tek u prošlom kolu upisala prvu pobjedu u ligaškoj sezoni i koju su mnogi otpisali, ali Zvijezda je pobjedom u Tuzli protiv Slobode u prethodnom kolu pokazala da je niko ne smije potcijeniti.

Vrlo interesantan meč očekuje nas na Koševu gdje Sarajevo od 17:00 sati uz direktan prijenos na kanalu Moja TV dočekuje Slobodu. O formi Bordo tima suvišno je pričati, gostujućom pobjedom nad Mladosti u prethodnom kolu rezultatom 6:0 tim Husrefa Musemića je potvrdio da je najozbiljniji kandidat za titulu prvaka BiH.

Sarajevu na noge dolazi Sloboda koja je ove sezone pokazala da može osvojiti bodove u svakom meču, ali trenutno je u lošoj formi i već četiri meča ne zna za pobjedu. Iako Koševo nije pravo mjesto da izlazite iz krize, Sloboda je izuzetno opasan protivnik o čemu govori i njeno peto mjesto na tabeli.

Raspored utakmica 14. kola:

- subota (20. oktobar 2018.):

Tuzla City - Mladost (15:00 sati) Zrinjski - Željezničar (15:00 sati, Moja TV) Zvijezda 09 - GOŠK (15:00 sati) Sarajevo - Sloboda (17:00 sati, Moja TV)

- nedjelja (21. oktobar 2018.):

Krupa - Radnik (15:00 sati, BHRT) Čelik - Široki (17:00 sati, Moja TV)

Tabela:

Rezultati by SofaScore