Premijer liga BiH
9

Derbi Zrinjskog i Željezničara u Mostaru: Posljednji voz za Vukasa, Plavi vrebaju šansu

N. K.
Detalj s posljednjeg derbija odigranog u Mostaru (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj s posljednjeg derbija odigranog u Mostaru (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Derbi 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igra se danas u Mostaru na stadionu Pod Bijelim brijegom, a sastaju se Zrinjski i Željezničar.
Plemići se nalaze u velikoj krizi budući da već mjesec nisu pobijedili nikoga u ligi. U tom periodu doživjeli su poraze od Širokog Brijega i Veleža, dok su remizirali sa Sarajevom na domaćem terenu.

Trener Zrinjskog Hari Vukas priznaje da je njegova ekipa u rezultatskoj krizi, ali nada se kako bi pozitivan rezultat u susretu sa Željezničarom mogao usmjeriti sezonu mostarske ekipe u pravom smjeru.

"Bit će to utakmica u kojoj neće biti puno kalkulacija s naše strane. Moramo na bilo koji način doći do pobjede, a to možemo ostvariti samo pravim pristupom i motivacijom pa da naša kvaliteta dođe do izražaja. Naravno da će se nešto pitati i našeg protivnika, a protivnik je kvalitetna, kompaktna i disciplinovana ekipa s kvalitetnim pojedincima", kazao je Vukas na konferenciji za novinare.

S druge strane, Željezničar je također bio u mini-krizi jer su u mečevima s Tuzlom Cityjem i Borcem osvojili samo bod, ali su pobjedom protiv Mladosti u prošlom kolu najavili bolje dane.

Trener Plavih Amar Osim na press konferenciji kazao je da njegov tim može savladati viceprvaka ako se "poklope neke stvari".

"Te stvari na koje imamo utjecaj trebamo odraditi kako treba da se poslije imamo čemu nadati. Zatim nam se treba još stvari poklopiti, da imamo dobar dan, da protivnik ima malo lošiji dan, da te ide. Moguće je da pobijedimo. Trijumfovao je Željo nekoliko puta u gostima, ali je i gubio kući. U Mostaru je lakše igrati nego na većini terena, ali zbog kvaliteta Zrinjskog, stava i navike da se uvijek bore za nešto, s druge strane je i teže. Bez obzira na to u kakvoj su formi i ko u tom trenutku igra. Zrinjski je za naše uslove postao veliki klub i njihovi igrači se ponašaju kao igrači velikog kluba. Protiv takvih ekipa je teško igrati", izjavio je Osim.

Ukoliko se pogleda historija posljednjih međusobnih duela jasno je da nas danas u Mostaru može očekivati izuzetno neizvjesna utakmica. Posljednji derbi pripao je Plavima, dok su Plemići slavili i zadnjem duelu igranom u Mostaru. Prije toga je Željo slavio Pod Bijelim brijegom, a sva tri duela su završena identičnim rezultatom - 1:0.

Tekstualni prijenos utakmice iz Mostara možete pratiti danas na portalu Klix.ba.

U drugom dvoboja danas sastaju se zahuktali Radnik i Široki Brijeg. Ekipa iz Bijeljine igra fantastično u posljednje vrijeme te imaju četiri uzastopne pobjede. Široki je nakon poraza od Čelika u prošlom kolu savladao Slobodu pa obje ekipe u pobjedničkom mentalitetu dočekuju današnju utakmicu.

Parovi:

Radnik - Široki Brijeg (14:30 sati) Zrinjski - Željezničar (14:30) Čelik - Velež 0:2 Mladost - Zvijezda 09 1:0 Sloboda - Sarajevo (nedjelja) Borac - Tuzla City (nedjelja)

Tabela: