Premijer liga BiH
27

Derbi Zrinjskog i Sarajeva u Mostaru, Örnek prvi put s klupe predvodi Čelik

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Derbi 17. kola BHT Premijer lige BiH igra se u Mostaru gdje Zrinjski večeras od 16:30 sati dočekuje Sarajevo. Njihov okršaj može imati veliki utjecaj na ostatak prvenstva, jer radi se o duelu između prva dva tima tabele koja dijeli pet bodova razlike. U terminu od 13:30 sati Zvijezda 09 će dočekati Čelik na čijoj će klupi konačno sjediti trener Adnan Örnek.

Prva dva meča na današnjem rasporedu igraju se u Ugljeviku i Doboju kod Kaknja. Od 13:30 sati uz direktan prijenos na BHRT-u Zvijezda 09 će igrati protiv Čelika, dok će Mladost dočekati Radnik iz Bijeljine.

Zvijezda 09 je dugo bila prikovana za dno tabele i prognoze su govorile da je taj klub siguran putnik u niži rang. Ipak, dolaskom Darka Nestorovića na klupu, ekipa je počela bilježiti sjajne rezultate i sada ima niz od četiri uzastopne pobjede pri čemu su na Grbavici savladali Željezničar te na domaćem terenu ekipu Zrinjskog.

Čelik u Ugljevik dolazi nakon pobjede nad Radnikom na domaćem terenu. Prethodno je zenički tim imao niz od tri meča bez pobjede s tim da je Čelik u tim mečevima gostovao Željezničaru i Zrinjskom te dočekivao Široki Brijeg. Lijepa vijest za Čelik je to da će turski trener Adnan Örnek konačno sjediti na klupi svog tima nakon što su riješeni svi njegovi papiri.

Mladost je slično poput Zvijezde popravila svoju formu i sada ima tri pobjede, remi i poraz u posljednjih pet mečeva. Zabrinjavajući podatak za Mladost su rezultati na domaćem terenu gdje su ove sezone skupili devet bodova, dok su u gostima skupili čak 11 bodova. Stoga, ekipa Adnana Zildžovića ima motiv da pokaže kako i kod kuće mogu slaviti pobjede.

Radnik je do poraza od Čelika protekle sedmice imao niz od tri meča bez poraza. Danas ga čeka još jedno nezgodno gostovanje pošto je Mladost u odličnoj formi. Podatak koji ne može obradovati ekipu Mladena Žižovića je taj koji kaže da Radnik još uvijek nema pobjedu u gostima ove sezone. U osam gostujućih ligaških mečeva upisali su četiri remija i četiri poraza.

Posljednji meč na današnjem rasporedu ujedno je i derbi ovog kola. Sarajevo nakon pobjede u derbiju, gdje je potvrdilo da je poraz od GOŠK-a bio samo slučajnost, putuje na megdan aktuelnom prvaku države Zrinjskom. Mostarski tim ne smije ni pomisliti na poraz, jer bi to značilo da će Sarajevo pobjeći na osam bodova prednosti što je zaista mnogo bez obzira što smo tek na polovici prvenstva.

Zrinjski je u posljednja tri kola upisao dva poraza, a ni ona pobjeda nad Čelikom (3:0) nije obradovala trenera Blaža Sliškovića koji je uprkos visokoj pobjedi bio nezadovoljan igrom i zalaganjem tima u tom meču. Plemići su svjesni da je ovaj meč za njih važniji nego Sarajevu, o tome je govorio i Slišković.

"Za nas je ovo važnija utakmica nego za Sarajevo, oni nama bježe pet bodova i to nama stvara pritisak. Moj zadatak ove sedmice je bio da igrače rasteretim, posebno jer ovu utakmicu neki navode kao biti ili ne biti", naveo je Slišković.

Trener Bordo tima Husref Musemić nalazi se u velikim problemima uoči derbija. Naime, čak pet igrača koji su počeli nedavnu utakmicu protiv Željezničara (2:1) zbog suspenzije neće biti na raspolaganju protiv aktuelnog prvaka. Desni bek Halid Šabanović je pred kraj sarajevskog derbija dobio crveni karton, dok su suspenzije zbog žutih kartona dobili veznjaci Ljuban Crepulja, Miloš Stanojević i Amar Rahmanović te ofanzivac Benjamin Tatar.

"Nažalost, u Mostar zbog suspenzija putujemo bez gotovo pola ekipe. Dobra vijest je da su svi ostali igrači na raspolaganju, a i ranije su znali iskoristiti priliku pa se nadamo dobroj igri i rezultatu protiv Zrinjskog", rekao je pred utakmicu pomoćni trener Bordo tima Muhamed Džakmić.

Utakmica između Zrinjskog i Sarajeva se igra na stadionu Pod Bijelim brijegom od 16:30 sati uz direktan prijenos na kanalu Moja TV.

Raspored 17. kola BHT Premijer lige BiH:

- subota (10.11.2018.):

Mladost - Radnik (13:30 sati) Zvijezda 09 - Čelik (13:30 sati, BHRT) Zrinjski - Sarajevo (16:30 sati, Moja TV)

- nedjelja (11.11.2018.):

GOŠK - Krupa (13:30 sati) Sloboda - Široki Brijeg (13:30 sati, Moja TV)

Željezničar - Tuzla City (16:30 sati, Moja TV)

Tabela:

Rezultati by SofaScore