Premijer liga BiH
32

Derbi Veleža i Željezničara nakon tri godine, Zrinjski gostuje Radniku

N. K.
Željezničar u Vrapčiće stiže na krilima velike pobjede protiv Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željezničar u Vrapčiće stiže na krilima velike pobjede protiv Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Četiri utakmice osmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na rasporedu su danas, a derbi se igra u Mostaru gdje će snage odmjeriti stari rivali - Velež i Željezničar.

Rođeni se nalaze u krizi budući da su nakon pobjede nad Širokim Brijegom doživjeli dva uzastopna poraza. Posebno je bolan bio gubitak bodova od Radnika u prošlom kolu na svom terenu pa će danas tražiti na sve moguće načine izlaz iz krize. Veležov trener Feđa Dudić kazao je kako od svoje ekipe očekuje pobjedu, iako to neće biti nimalo lako s obzirom na snagu i kvalitet Željezničara.

"Mi u svakoj utakmici moramo tražiti bodove i tako će, uz ogromno poštovanje prema ekipi Željezničara, biti i sutra. Na ovom susretu tražit ćemo pobjedu, a tako ćemo se postaviti i na terenu i bez obzira na njihovu kvalitetu, sigurno nećemo odstupati", istaknuo je Dudić na konferenciji za novinare.

S druge strane, Plavi su u velikom naletu. Nakon kiksa sa Slobodom na Grbavici, remizirali su u gostima kod Širokog, a potom razbili Sarajevo u velikom sarajevskom derbiju. U međuvremenu su formu tempirali uvjerljivim trijumfom u prijateljskom meču protiv Jedinstva u Bihaću i s velikim optimizmom danas dolaze u Vrapčiće. Trener Željezničara Amar Osim na pres-konferenciji je kazao da je Velež "ekipa koja ima najmanje bodova u odnosu na ono što je do sada pokazala".

"Velež ima četiri boda, a zaslužio je dosta više. Igrali su sa velikim ekipama poput Sarajeva i Zrinjskog, ali su od obje izgubili. Međutim, pobijedili su Široki Brijeg i to nešto govori. Ova utakmica će nam biti dobar test, jer stanje na tabeli zavarava. Mogu nam napraviti probleme uz pomoć svoje publike i terena koji je dosta drugačiji nego kod nas. Nisam siguran da nam reprezentativna pauza nije dobro došla. Dobro je što smo malo 'ispuhali' nakon derbija i oslobodili se euforije", kazao je Osim.

Velež i Željezničar su posljednji zvanični meč odigrali prije tri godine kada su Plavi slavili u Vrapčićima, a tim s Grbavice je inače pobijedio u posljednja četiri međusobna duela s Rođenima.

Zanimljiv duel nas očekuje u Bijeljini. Sastaju se Radnik i Zrinjski, a obje ekipe se nalaze u dobrim formama pa nas očekuje izuzetno neizvjestan meč. Čelik će u Zenici dočekati lokalnog rivala Mladost iz Doboja kod Kaknja, dok će još jedni stari rivali Sloboda i Borac odmjeriti snage u Tuzli.

Raspored:

Čelik - Mladost (16:30 sati) Radnik - Zrinjski (16:30) Velež - Željezničar (16:30) Sloboda - Borac (20:00) Široki Brijeg - Tuzla City (nedjelja) Sarajevo - Zvijezda 09 (nedjelja)

Tabela: