Premijer liga BiH
0

Derbi u gradu na Vrbasu

Piše: Edin Isanović
Gradski stadion Banja Luka
Gradski stadion Banja Luka
Svoj debi na klupi Slobode, Nermin Hadžiahmetović imaće u sudaru Tuzlaka sa gradačačkom Zvijezdom. Sve osim tri boda donijelo bi nove glavobolje i frustracije.

Nakon reprezentativne pauze ovog vikenda na programu je 6. kolo Premijer lige BiH. Najviše pažnje privlači dvoboj Borca i Zrinjskog. Banjalučani su bez poraza i na samom vrhu tabele. U odličnom raspoloženju i puni samopouzdanja pokušaće osvojiti kompletan plijen u okršaju sa "Plemićima". S druge strane aktuelni prvaci naše zemlji nisu sezonu otvorili onako kako su zamislili. Pauzu su iskoristili kako bi se mobilizirali. Najavljuju lov na vrh tabele, a izuzetno težak zadatak čeka ih u gradu na Vrbasu.

Na Pirotu stiže tim sa Grbavice. Iako su Travničani u prošlom kolu poraženi na Koševu, ostavili su odličan dojam. Statistika pokazuje da na svom travnjaku igraju dobro protiv najstarijeg sarajevskog premijerligaša, pa navijači "Vezira" priželjkuju nastavak tradicije. Ipak, izabranici Amara Osima sudeći prema prikazanim igrama u prvih pet kola ozbiljno pristupaju svakoj utakmici i predstavljaće veliku prijetnju za gol Nurkovića.

Dojučerašnji drugoligaš, ekipa Rudara, odmjeriće snage sa Slavijom. Tim iz Istočnog Sarajeva u oslabljenom sastavu pokušaće doći do povoljnog rezultata, što neće biti nimalo lak zadatak. Naime, Prijedorčani razmišljaju samo o pobjedi.

Svoj debi na klupi Slobode Nermin Hadžiahmetović imaće u sudaru Tuzlaka sa gradačačkom Zvijezdom. Sve osim tri boda donijelo bi nove glavobolje i frustracije. I pored velikog respekta sa kojim dočekuju komšije najavljuju trijumf kojim bi se pomakli sa dna tabele.

Veliki zadatak u ovom kolu očekuje nogometaše Modriče, kojima na noge dolazi Široki Brijeg. Iako je domaćin ovog susreta odigrao jako kvalitetnu utakmicu na Bilinom polju (u prošlom kolu), nisu mogli izbjeći prvi prvenstveni poraz. No, i pored toga, ostali su na visokom trećem mjestu. Dobar niz igara na domaćem travnjaku pokušaće produžiti i nakon dvoboja sa kvalitetnim suparnikom sa Pecare.

Najefikasnija ekipa prvenstva, mostarski Velež, ugostiće Čelik. Kako bi ostali na poziciji na kojoj su trenutno, izabranici Abdulaha Ibrakovića trebaju savladati Zeničane. No, i pored toga što su dominantni i efikasni na svom terenu, strateg Mostaraca poziva na oprez. Tim sa Bilinog polja nada se povoljnom ishodu, a da bi došli do svog cilja moraju pronaći recept za zaustavljanje agresivnih naleta domaćih, kojih će sigurno biti.

Nakon prve prvenstvene pobjede nad Travnikom, bordo tim ima isti zadatak u sudaru sa Laktašima. Ako su za neočekivane rezultate do sada tražili opravdanje u umoru nakon evropskih utakmica, izabranici Mehmeda Janjoša imali su dosta vremena da se pripreme za nastavak prvenstva. U ovom dvoboju biće jači za oporavljenog Alena Škoru. Ipak, u sastavu neće biti suspendovanih Džakmića i Janjoša, dok su pod upitnikom nastupi Avdića i Hadžića (povrede).

Posljednjeplasirana ekipa prvenstva Olimpik, sa Vlatkom Glavašom na klupi ima samo jedan cilj - pobjediti Leotar. U slučaju da ishod bude drugačiji, dodatno bi zakomplicirali svoju situaciju.

Poznata kladionica Bet-at-home u svojoj današnjoj ponudi nudi i sve parove Premijer lige BiH.

Parovi i satnica

Subota: Borac – Zrinjski 20.30 sati Travnik – Željezničar 16.30 sati

Rudar – Slavija 16.30 sati Sloboda – Zvijezda 16.30 sati Modriča – Široki Brijeg 16.30 sati Velež – Čelik 16.30 sati Sarajevo – Laktaši 20.00 sati

Nedjelja: Olimpik – Leotar 16.30 sati