Premijer liga BiH
18

Derbi Slobode i Željezničara u centru pažnje, Zrinjski gostuje kod Mladosti

Piše: N. K.
Detalj s posljednjeg duela Slobode i Željezničara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj s posljednjeg duela Slobode i Željezničara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvi dio Premijer lige BiH završava se ovog vikenda utakmicama 22. kola domaćeg prvenstva, a danas je na rasporedu pet mečeva od kojih je u centru pažnje derbi na Tušnju u Tuzli.

Duel starih rivala Slobode i Željezničara ujedno je i okršaj za što bolju poziciju uoči završnog dijela Premijer lige BiH. Trenutno su Plavi na četvrtom mjestu, dok su Crveno-crni na petoj poziciji s dva boda manje. Sloboda bi u slučaju pobjede prestigla Želju, dok bi tim s Grbavice u slučaju trijumfa i poraza Širokog Brijega od Sarajeva mogao zasjesti na treću poziciju.

"Utakmice između Slobode i Željezničara uvijek su jako atraktivne za publiku i motivirajuće su za same aktere. Bit će tu mnogo taktičkih poteza s obje strane i bit će puno intenziteta i neizvjesnosti", izjavio je šef stručnog štaba Slobode Zlatan Nalić, a tešku utakmicu očekuje i kolega s druge strane - Amar Osim.

"Igramo protiv odlične ekipe koja je ozbiljna, koja je pokazala neke stvari u prvoj utakmici i ako ih ne ispravimo nemamo šta tražiti. Gubili smo kasnije utakmice u kojima smo bili i bolji, ali u toj smo bili inferiorni. To je ono što nas brine ali i daje razlog da se drugačije ponašamo", kazao je Osim.

Sloboda je negativnom nizu u međusobnim okršajima budući da nije slavila u posljednjih pet derbija, odnosno od 23. septembra 2017. godine. Okršaj na Grbavici iz septembra prošle godine okončan je bez pogodaka.

Duel koji također može odlučiti plasman ekipa od trećeg i šestog na tabeli igra se u Doboju kod Kakanja između Mladosti, koja ima isti broj bodova kao i Sloboda, i prvaka Zrinjskog, koji je siguran na drugom mjestu.

Čelik će pod vodstvom novog trenera Cihata Arslana u važnoj utakmici dočekati GOŠK, dok će Radnik u Bijeljini ugostiti Zvijezdu 09. Derbi začelja igrat će posljednjeplasirana Krupa i Tuzla City.

Parovi 22. kola

-subota

Čelik - GOŠK 15:00 Krupa - Tuzla City 15:00 Mladost - Zrinjski 15:00 (BHT 1) Radnik - Zvijezda 09 15:00 Sloboda - Željezničar 17:30 (Moja TV)

-nedjelja

Široki Brijeg - Sarajevo 18:00 (Moja TV)

Tabela: