Premijer liga BiH
28

Derbi Sloboda - Željezničar na Tušnju, zanimljiva borba za opstanak

Piše: E. I.
FK Sloboda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
FK Sloboda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jedna utakmica 6. kola Lige za prvaka i dvije utakmice Lige za opstanak igraju se danas. U borbi za vrh Slobodi na megdan stiže Željezničar.

Nastavlja se bitka i za opstanak u društvu najboljih. Olimpic će ugostiti Široki Brijeg, dok će Metalleghe u Banjoj Luci odmjeriti snage s Vitezom.

Na Tušnju će se snage odmjeriti stari rivali. Domaći vode borbu za četvrto mjesto koje (u slučaju da Sarajevo osvoji Kup BiH) vodi na evropsku scenu. S druge strane, Željezničar će pokušati vratiti titulu naslova prvaka BiH nakon 2013. godine, a duel u Tuzli im je izuzetno važan. U domaćem taboru naglašavaju kako respektuju tim sa Grbavice. No, podvlače kako će se i oni nešto pitati na svom terenu. Prvi šef struke Slobode Vlado Jagodić vjeruje kako njegovi izabranici mogu osvojiti kompletan plijen.

"Ovdje je Sloboda prije mog dolaska pobijedila Željezničar 2:0. Kad sve to sagledamo, a uzmemo u obzir sportski i ne sportski način koji je bio na Grbavici, mislim da moramo naći dodatnih motiva da budemo bolji nego na bilo kojoj utakmici prije. Ekipa će ovaj put biti u karantinu jer želim da u miru i pomno još jednom analiziramo sve naše susrete protiv Plavih i nađemo motive da budemo ti koji će slaviti zajedno s našim navijačima", poručio je strateg Tuzlaka Vlado Jagodić.

Stručni štab Slobode bit će lišen usluga Tandira koji će preskočiti ovaj meč zbog kartona.

Gosti iz glavnog grada BiH žele do trijumfa na Tušnju. Svjesni su da ih osvajanje tri boda približava cilju - osvajanju naslova. Također, ispadanje u Kupu BiH od Širokog Brijega donekle je pomutilo atmosferu i pobjeda je prijeko potrebna.

''Imat ćemo protivnika koji će dati sve od sebe. Slobodu cijenim, imaju dobre igrače. Što se tiče našeg igračkog kadra, Stanić odrađuje kaznu zbog kartona, Žerić se požalio na povredu. Vraćaju se Crnov, Hasanović i Stojanović. Ulazimo ozbiljno i dat ćemo sve za tri boda i to će biti jasan korak šta želimo dalje", podvukao je Slavko Petrović trener Željezničara.

Zanimljivo će biti i u Banjoj Luci gdje će Metalleghe ugostiti Vitez. Oba kluba nalaze se u opasnoj zoni i tri boda su izuzetno važna. Izabranici Slavena Muse nisu slavili još od novembra i trenutno se nalaze na poziciji koja vodi u niži rang. Premda je Vitez u jednom trenutku bio daleko od ispadanja. Također, Metallehge će pokušati da dođe do pobjede koja bi ih približila luci spasa.

Olimpicu na noge dolazi Široki Brijeg. Nakon trijumfa Vukova u Vitezu ponovo se probudila kakav – takva nada za opstankom. U dvoboju sa timom sa Pecare pobjeda je imperativ za najmlađeg sarajevskog premijerligaša.

Raspored i satnica:

Liga za prvaka Sloboda – Željezničar 17:00 sati (prijenos na Moja TV)

Liga za opstanak Olimpic - Široki Brijeg 17:00 sati (prijenos na Arena Sport1)

Metalleghe – Vitez 17:00 sati

Rezultati utakmica odigranih u subotu:

Radnik – Sarajevo 0:3, Krupa – Zrinjski 1:1 (Liga za prvaka) Čelik – Mladost DK 1:0 (Liga za opstanak)