Premijer liga BiH
0

Derbi na Grbavici - bitka za glavni grad

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Sve sugeriše da bi današnji derbi trebao biti interesantniji od predhodnih. Vjerujem da je to utakmica koja će se dugo pamtiti", kaže Samir Bekrić. "Bitno je i u kojem duhu će naši igrači ući u igru, u kojoj mjeri su spremni dati optimalan učinak. Ako uz pozitivnu agresivnost budemo imali i koncentraciju, bit ćemo u prednosti", smatra Almir Turković.

Željezničar ili Sarajevo? Pitanje koje će biti dominantno danas u glavnom gradu BiH. Igra se 94. vječiti derbi u okviru 13. kola Premijer lige BiH. Oba tima su nakon mnogo godina bodovno poravnati i nalaze se u gornjem dijelu tabele. Tim sa Grbavice pruža dobe partije u posljednje vrijeme, naročito su opasni na svom travnjaku. S druge strane, Sarajevo prezentira lijep nogomet, a najveći razlog zašto na svom kontu nemaju više bodova jeste neefikasnost. To je boljka izabranika Mehmeda Janjoša. Za gostujuću pobjedu ne znaju od 18. novembra 2008.

Navijači Željezničara najviše se uzdaju u iskusnog Alena Mešanovića, koji je prije izvjesnog vremena nosio i bordo dres. Tu su i opasni Samir Bekrić i Sead Bućan (koji je također igrao u Sarajevo). Gosti sa Koševa imaju svoje adute. Alen Škoro opet dirigira, sjajan je i Milan Muminović. Oba kluba kao temeljni cilj zacrtali su izlazak na evropsku scenu.

"Nema nervoze dok ne dođe utakmica, ali će ta napetost proći kada izađemo na travnjak. Jedva čekamo da vidimo ispunjenu Grbavicu. Sve sugeriše da bi današnji derbi trebao biti interesantniji od predhodnih. Vjerujem da je to utakmica koja će se dugo pamtiti", kaže za Sarajevo-x.com Samir Bekrić, nogometaš Željezničara.

Na pitanje da li očekuje ofanzivnu igru Sarajeva, odgovara: "Naš suparnik ima odličnu ekipu i sumnjam da će se braniti. Osim toga, neriješen ishod nikome ne odgovara. Siguran sam da će na utakmici biti dosta prilika. Ako ponovimo predstave koje smo pružali u posljednjih nekoliko kola, onda ne trebamo strahovati za pobjedu. Mislim da će derbi odlučiti neka sitnica. I kod nas i kod gostiju sa Koševa ima nekoliko sjajnih pojedinaca koji mogu riješiti ovaj dvoboj. Ja sam optimista i nadam se trijumfu Željezničara. Osnovno je da se pridržavamo svih uputa našeg šefa stručnog štaba. Pozvao bih navijače da dođu u što većem broju i da pokažu da je ova utakmica ono najvrijednije u BiH".

Iz bordo svlačionice najavljuju atake ka golu Šehića.

"Nećemo odstupiti od svoje napadačke orijentacije. Igraćemo agresivno od prve minute. Znamo da su naši navijači razočarani nakon poraza na Pecari. Ipak, svi su mogli vidjeti da nismo imali sreće. Tri puta smo pogodili okvir suparničkog gola. Vjerujemo da nam se to mora vratiti. Priželjkujemo da to bude na Grbavici. Sigurno je da će utakmicu obilježiti atmosfera koja se stvorila oko derbija. Mi imamo problema sa sastavom. Naime, i pored velike želje da istrče na travnjak Ihtijarević i Avdić su pod velikim upitnikom, dok bi Torlak trebao igrati", kaže za naš portal Almir Turković, asistent Mehmeda Janjoša.

O suparniku je rekao sljedeće: "Željezničar ima dobru ekipu i svjesni smo šta nas čeka. Imaju nekoliko kvalitetnih igrača koji u svakom momentu mogu biti prijetnja našem golu. Pokušat ćemo ih držati što dalje od našeg šesnaesterca. No, bitno je i u kojem duhu će naši igrači ući u igru, u kojoj mjeri su spremni imati optimalan učinak. Ako uz pozitivnu agresivnost budemo imali i koncentraciju, bit ćemo u prednosti. Ovo je vitalan faktor uz prilagođavanje uslovima na travnjaku. Padala je kiša i moglo bi biti preskakanja igre, a to ne ide na ruku Sarajevu".

Meč na Grbavici počinje u 16.30 sati. Tima sa Koševa doćekat će ga u karantinu na Ilidži, dok plavi sa Grbavice sudar sa vječitim rivalom čekaju bez izolacije.

Glavni sudija: Rusmir Mrković (Sarajevo) Pomoćnici: Dalibor Drašković (I. Sarajevo) i Zlatan Bečirović (Srebrenik).

Od ostalih utakmica koji se igraju danas najzanimljivije će biti u Banjaluci, gdje Borcu na noge dolazi Velež. Iz oba tabora najavljuju otvorenu igru, pa je za očekivati da će ljubitelji nogometa u gradu na Vrbasu uživati.

Tim sa Bilinog polja očekuje težak ispit u Gradačcu. Olimpik putuje na megdan Rudaru iz Prijedora, dok Sloboda dočekuje Modriču.

Parovi i satnica

Subota Željezničar – Sarajevo 16.30 Zvijezda – Čelik 13.30 Rudar Prijedor – Olimpik 13.30 Borac – Velež 16.30 (prenos BHT1) Sloboda – Modriča 13.30

Nedjelja Široki Brijeg – Travnik 13.30 Zrinjski – Leotar 13.30

Slavija – Laktaši 13.30