Nogomet
209

Denis Begović korača stopama oca i brata: Želim biti kao Asmir

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jedan od učesnika Drugog međunarodnog kampa za nogometne golmane je Denis Begović, brat reprezentativnog čuvara mreže i člana engleskog Chelseaja Asmira. Sa svojih 15 godina i 187 cm visine pokazuje izuzetnu nadarenost među stativama.

Denis je odnedavno član njemačkog kluba u kojem su nekada igrali Vedad Ibišević i Sejad Salihović.

"Od ove sezone ću biti u Hoffenheimu. Prešao sam iz jednog niželigaškog kluba. Prvi dojmovi su odlični“, kaže Begović junior za naš portal.

Otkrio je kako je postao golman.

"Ja sam prvo bio napadač. No, poslije sam pratio kako je moj brat branio. Posmatrao sam uživo njegovu prvu utakmicu u engleskoj ligi. Kasnije sam igrao s prijateljima nogomet. U jednom trenutku sam stao na gol. Svi su bili zadovoljni mojim odbranama i odlučio sam da više ne budem napadač. Rekao sam sebi – Želim biti kao Asmir. Sa bratom se čujem svaki dan i daje mi savjete kada god može“, kroz smijeh kaže Denis.

Naglašava kako se ocu Amiru, koji je svojevremeno branio u trebinjskom Leotaru, na početku nije svidjela ideja da bude čuvar mreže.

"Ne znam zašto nije to prihvatio tada. Ipak, sada mi puno pomaže i trenira me kada god može. Odlično funkcionišemo“, kaže Denis.

Ovaj mladi i talentirani golman uskoro će debitovati za bh. selekciju.

"Pozvan sam za U-15 reprezentaciju i nadam se da ću braniti protiv Makedonije. To će biti uskoro i radujem se tom trenutku“.

Dodaje kako je posljednjih godina detaljno pratio nastupe seniorske reprezentacije BiH.

"Posmatram nastupe našeg nacionalnog tima i radujem se svakoj pobjedi, tužan sam kada izgubimo“, kazao je naš sagovornik.

Begović tvrdi kako je na golmanskom kampu koji se održava ovih dana naučio dosta stvari koje ranije nije znao. Imao je želju da šutira jedanaesterac Enveru Lugušiću, treneru golmana u nacionalnom timu BiH. Sjajnim udarcem uspio je savladati Lugušića, što ga je posebno obradovalo.

"Nije lako Enveru dati gol, ali sam uspio“, kratko je rekao Denis.

Na kraju je dodao kako će u četvrtak navečer biti na stadionu Asim Ferhatović Hase i podržati tim sa Grbavice u uzvratnom okršaju 3. pretkola Evropske lige protiv belgijskog Standarda.

"Vjerujem kako Željo može proći dalje, to mi je najdraži bh. klub“, zaključio je Denis.