Znaju samo za poraze
0

Demoralisani Japanci žele još jednu prijateljsku utakmicu

Totalsport
Takeshi Okada (Foto: AP)
Takeshi Okada (Foto: AP)
Izuzetno slabe igre u pripremnom periodu za Svjetsko nogometno prvenstvo nagnale su vodstvo japanske reprezentacije da mimo plana organizira još jednu prijateljsku utakmicu.

Nesretni Japanci nisu uspjeli pobijediti nikoga u pet posljednjih prijateljskih utakmica, štaviše u svih su pet ogleda doživjeli poraze, od toga tri puta na domaćem terenu. Kod kuće su dvaput izgubili od Južne Koreje (3-1 i 2-0), te jednom od Srbije (3-0), a negativan je niz nastavljen i nakon dolaska u Evropu, gdje su ih najprije u Grazu pobijedili Englezi (2-1), a zatim u Sionu i Obala Bjelokosti (2-0).

Očajni selektor Takeshi Okada je zato zatražio da se njegovoj reprezentaciji "ad hoc" organizira još jedna utakmica, a njegovoj će želji vjerojatno biti udovoljeno iako je suparnik još uvijek nepoznat.

Utakmica bi se trebala odigrati u Georgeu prije početka Svjetskog prvenstva (11. juna - 11. jula), a potencijalni suparnici "plavim samurajima" su reprezentacije Angole, Mozambika, Zimbabvea, Bocvane, Namibije, Zambije i Madagaskara.

Japanci, koji nikad u historiji nisu pobijedili u utakmici svjetske smotre igranoj izvan granica svoje zemlje, u Južnoj Africi će igrati u grupi E protiv Holandije, Danske i Kameruna protiv kojeg će i otvoriti takmičenje, 14. juna.