Brojne anomalije
191

Demirel Veladžić dobio slučaj protiv portugalskog kluba i može nastaviti karijeru

K. H.
Bh. nogometaš Demirel Veladžić odnio je pobjedu, ovoga puta van nogometnog terena, u pravnoj borbi protiv svog bivšeg kluba Leixoes iz Portugala.

Komplicirani slučaj vođen od sportkog advokata iz ASR Advantage Law advokatske firme iz Londona Dine Husak Osmanovića, odnosio se na višestruke i dugotrajne probleme neusaglašenosti transfer instrukcija sa pravilima FIFA TMS-a, nepribavljanja vize i radne dozvole, TPO i malverzacijskih aktivnosti, neprimjerenog postupanja i manipulacija sa ITC transfer certifikatom od kluba.

Kao glavni problem se navodi činjenica da klub nije procesuirao transfer u FIFA TMS sistemu na ispravan način i u skladu sa propisima, prije svega ne obznanjujući iznos transfer kompenacije, utajujući na taj način specificirani iznos novčanih sredstava, ostavljajući igrača suspendovanog usljed kršenja propisa. Nadalje, viza i dozvola boravka nikada nisu pribavljeni i kompletirani, kompromitirajući status boravka igrača u stranoj zemlji. S obzirom na ponašanje kluba koji je ignorisao da riješi ove dugotrajne probleme, s dodatnim problemima utjecaja trećih strana, pogotovo agencija na sam rad i funkcioniranje kluba kao i neprimjerenog ponašanja, Demirel je odlučio raskinuti radno-pravni odnos sa klubom uz opravdan razlog te podnijeti tužbu FIFA DRC-u za rješavanje slučaja.

"Mladi i talentirani sportaši, pogotovo iz regiona jugoistočne Europe, često gube čitave karijere kada se susretnu sa problemima ovakvog tipa. Najčešće napušteni da se bore sami u kompliciranim, dugotrajnim i skupim procedurama bez odgovarajućeg znanja i iskustva u ovakvim slučajevima, kada im je profesionalna podrška najviše potrebna, često ima najvišu cijenu. Promptne i precizne radnje u tom pogledu su neophodne kako bi se spasio san i život mladog čovjeka. Cijeli ASR Advantage Law tim i ja, pozdravljamo pozitivan ishod ovog teškog slučaja, koji bi svi mladi sportaši trebali shvatiti kao upozorenje da budu dodatno oprezni prilikom stupanja u pravne odnose i da ne shvataju olako stavljanje svoga potpisa na papir. Radujemo se vidjeti Demirela nazad na terenu vrlo brzo", rekao je međunarodni sportski advokat iz Londona, Dino Husak Osmanović.

Demirel Veladžić kao već etablirani fudbaler u prvom timu FK Sarajeva, gdje je postao najmlađi igrač koji je dao gol za prvi tim sa 17 godina starosti, i U-19 BIH reprezentativac, je prešao u FC Leixoes u Portugalu u januaru 2018 kao 18-godišnjak gdje se suočio sa mnogobrojnim i teškim problemima koji su ga mogli koštati karijere.

FIFA DRC odluka od 5. novembra 2019. godine u ovom jednom od najtežih sportskih slučajeva jugoistočne Europe je potvrdila opravdanost raskida radno-ravnog odnosa Demirela ostavljajući mu otvorena vrata za nastavak karijere ali i ukazala na težinu i brojnost mnogih prepreka, problema i malverzacija sa kojima se sportaši moraju suočiti na putu do uspjeha.