Nogomet
0

Del Bosque novi rekorder među selektorima

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Selektor španske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque (58) postao je prvi selektor u historiji koji je od debija na klupi upisao 10 pobjeda u nizu.

Del Bosque je na klupu “furije” došao u julu 2008. godine preuzevši tim od Luisa Aragonesa, a do desetog uzastopnog trijumfa došao je gostujućim slavljem kod Azerbejdžana 6-0 u Bakuu, u prijeteljskoj utakmici odigranoj u utorak.

Prethodni rekord od devet uzastopnih pobjeda držao je još od 1969. godine Joao Saldanha s Brazilom.

Nadalje, kažimo da je Španija protiv Azerbejdžana produžila svoj niz nepobjedivosti na 32. uzastopnu utakmicu, te se ujedno približila korak bliže do apsolutnog rekorda brazilske reprezentacije koja je od decembra 1993. do januara 1996. godine odigrala 35 utakmica bez poraza.

Do 12. uzastopne pobjede Španiju je predvodio napadač Valencije David Villa (27) s tri postignuta gola, te je tako izbio na treće mjesto tabele najboljih strijelaca španske reprezentacije svih vremena.

Zabio je Villa 28 golova u 44 odigrane utakmice, te ga samo jedan gol dijeli od drugoplasiranog na toj listi, Fernanda Hierra. Na čelu je kapiten Reala Raul sa 44 postignuta gola.