Nakon dva poraza Španije
0

Del Bosque: Ja sam najveći krivac

Totalsport
Vicente del Bosque (Foto: AP)
Vicente del Bosque (Foto: AP)
Selektor španske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque preuzeo je na sebe najveći dio krivice za dva teška poraza u dvama prijateljskim nastupima svjetskih prvaka, protiv Argentine i Portugala.

U septembru su Španci izgubili od Argentine s 4-1, a prošle srijede su stradali u Lisabonu kod Portugala, koji ih je porazio s 4-0.

"Glavni krivac? To bih vjerovatno bio ja. Ne kažem to da bih izigravao mučenika, već zato što očigledno nisam uspio na pravi način motivirati moje reprezentativce. U svakom slučaju, dobili smo dva značajna upozorenja. Status svjetskih prvaka trebao bi nas motivirati za preuzimanje veće odgovornosti za naše nastupe", izjavio je selektor španske reprezentacije u ponedjeljak na predstavljanju knjige "Del Bosqueove metode", iz pera novinara Joaquina Maqrota.

Logično, ugledni španski sportski dnevnici oštro su kritizirali igru i rezultate "furije" u spomenutim utakmicama, a utakmicu protiv Portugala okarakterizirali su kao "najgoru u zadnjih nekoliko godina".

"Da li su to bili 'crveni'?", pitala se Marca, dok je konkurentski As napisao: "Smrtni udarac od Portugala".

Ipak, u cijeloj priči postoji i dobra vijest. Španci su jako podbacili u prijateljskim dvobojima, ali su u kvalifikacijama za Euro 2012. godine dobili sve tri utakmice koje su igrali (Škotsku i Lihtenštajn u gostima, Litvu kod kuće), te predvode kvalifikacijsku I grupu s maksimalnim učinkom od 9 bodova...