Koji klub je "pravi"?
13

Dedić večeras igra meč kojeg Austrija čeka 18 godina, policija na nogama u strahu od nereda

D. P.
Dedić bi mogao kao kapiten predvoditi goste (Foto: EPA-EFE)
Dedić bi mogao kao kapiten predvoditi goste (Foto: EPA-EFE)
Cijela nogometna Austrija čeka večerašnji okršaj ekipa Austrije Salzburg i Red Bull Salzburga, prvi ikada derbi ova dva rivala iz Salzburga.

Historija ova dva kluba govori nam zašto je ova utakmica toliko važna za cijelu Austriju.

Godine 2005. kompanija Red Bull ušla je u klub Austria Salzburg, osnovan 1933. godine. Nakon višesedmičnih pregovora ime Austria Salzburg je promijenjeno u Red Bull Salzburg, a promijenile su se boje kluba i grb.

Navijači dotadašnje Austrije Salzburg to nisu odobrili pa su odmah osnovali svoj "phoenix klub" i počeli ga bodriti, umjesto svog dosadašnjeg kluba koji je promijenio ime u Red Bull Salzburg.

Novoosnovani klub navijača dotadašnje Austrije Salzbug nastavio je istim putem zadržavši izvorno ime i historiju te čak držeći do toga da su osnovani 1933. godine.

"Ples" kuglica prilikom žrijeba parova Kupa Austrije poigrao se sa svima i spojio Austriju Salzburg i Red Bull Salzburg. Nadležni organi u Austriji posvetili su mnogo pažnje sigurnosti, jer se očekuje "vatren" derbi pa su gostujući navijači dobili samo 400 ulaznica i svi na stadionu Max-Aicher bit će detaljno pregledani.

Čak je policija zabranila gostujućim navijačima dolazak automobilima ili na bilo koji privatni način, već će s jednog stadiona na drugi biti prevezeni autobusima koje će klub finansirati. Svi strahuju od mogućih nereda.

Utakmica se igra večeras u 20:45, a igrat će je i naš reprezentativac Amar Dedić u gostujućem timu. I za njega će to biti poseban meč i vidjet ćemo kako će se dvije ekipe snaći u takvim okolnostima.

Nema dileme da je RB Salzburg veliki favorit u ovom meču. Red Bull Salzburg dominira austrijskim nogometom već godinama, igra važnu ulogu i u Evropi, dok "phoenix" klub Austria Salzburg trenutno nastupa u trećem rangu tamošnjeg nogometa i bori se za ulazak u 2. Bundesligu.