Minimalna pobjeda
0

Deco priznao: Imali smo dosta sreće protiv BiH

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Portugalski reprezentativac Deco priznao je da je njegov nacionalni tim sinoć imao dosta sreće, izborivši minimalnu pobjedu od 1:0 protiv reprezentacije BiH.

Strijelac jedinog pogotka u utakmici baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi bio je Bruno Alves, koji je u 31. minuti poentira nakon centaršuta Nanija.

Ipak, izabranici selektora Carlosa Queiroza nisu uspjeli zabiti drugi gol koji bi Portugalcima omogućio da se opuštenije pripreme za utakmicu u Zenici. U zadnjim minutama dvoboja bilo je napeto pred portugalskim golom, te je utakmica mogla završiti neriješeno. Bh. napadač Edin Džeko pogađa prečku, a Zlatan Muslimović stativu.

"Na kraju utakmice imali smo dosta sreće, no čak ni ova prednost ne znači ništa. To je bila teška utakmica, ali prije svege moram istaći da smo bili bolji i da smo većinu vremena kontrolisali igru", kazao je Deco.

On ističe da ako reprezentacija Portugala u Zenici postigne gol, 'sve će biti lakše'. "Moramo biti inteligentni i držati loptu u našem posjedu", poručuje on.

Veznjak Chelsija je u sinoćnoj utakmici zamijenjen u 84. minuti, nakon što je primio udarac, ali vjeruje da će za naredni meč biti opet u formi.

FIFA podsjeća da je Portugal sinoć igrao bez najskupljeg igrača na svijetu Christiana Ronalda. Igrači su zbog toga imali dosta problema da na terenu pariraju motivisanoj i discipliniranoj reprezentaciji BiH.

Selektor Queoroz smatra da njegovi momci moraju poraditi na 'kreativnosti', ali je također siguran da će se Portugal uspjeti plasirati na najveću nogometnu smotru u Južnoj Africi narednog ljeta.

"Najvažnija stvar jeste da smo pobijedili te da nismo primili pogodak. Imali smo nekoliko prilika da povećamo prednost, ali ih nismo iskorostili", kazao je selektor.

Njegovim igračima sada predstoji priprema za narednu utakmicu u Zenici. "Kao što smo vidjeli, Bosna i Hercegovina ima dosta kvaliteta i u Zenici moramo nastupiti u punom kapacitetu i igrati srcem", istao je Queiroz.