Revolucionarne ideje?
0

De Laurentiis: Ukinuo bih Ligu prvaka i Evropsku ligu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik talijanskog nogometnog kluba Napoli Aurelio De Laurentiis iznio je za Sky Sport Italia svoje revolucionarne ideje koje se tiču Serije A, ali i evropskih takmičenja - Lige prvaka i Evropske lige.

Hollywoodski mogul De Laurentiis preuzeo je Napoli 2004. godine u trenutku kada je klub bio u bankrotu i u Seriji C. Taj isti Napoli danas, sedam godina kasnije, igra najjače klupsko evropsko takmičenje - Ligu prvaka.

"Ponovio sam talijanskom nogometnom savezu već hiljadu puta da ovaj sistem Serije A ne može funkcionirati. Zašto ne smanjimo broj ekipa na 18, a zatim i do 16? Ja bih osobno izbacio pravilo ispadanja kluba u niži rang natjecanja. Posljednjeplasirane ekipe bi, da se mene pita, platile neku "kaznu" i ostale u ligi", rekao je predsjednik Napolija.

Talijanska Serie A sastojala se od 16 klubova u nekoliko navrata kroz povijest. Prvo je to bilo u razdoblju između 1934. i 1943. godine, a zatim od 1967-1988. Liga je tek 2004. povećana na broj od 20 klubova.

"Ja bih ukinuo Evropa ligu koja ne donosi novac i za koju nema previše interesa, kao i Ligu prvaka koja donosi samo desetinu zarade koju bi mogli imati kada bi pokrenuli Evropsku super ligu. Natjecanje bi se sastojalo od 40 klubova, a uključivalo bi osam najboljih ekipa iz Španije, Njemačke, Italije, Engleske i Francuske", veli De Laurentiis.

Predsjednik Napolija osvrnuo se i na tešku situaciju Giana Piera Gasperinija (Inter), kojeg je želio vidjeti i na klupi svog kluba ovog ljeta.

"Ja sam znao da ću ako dovedem Gasperinija morati čekati na rezultat jer je potreban proces prilagodbe. Jedino što znam je da mu ne bi sudio nakon svega dvije odigrane utakmice", zaključio je De Laurentiis.