Projekt u procesu
78

De Laurentiis: Osmislio sam novu ligu koja bi donijela 10 milijardi eura evropskom nogometu

K. H.
Aurelio De Laurentiis (Foto: EPA-EFE)
Aurelio De Laurentiis (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Napolija Aurelio De Laurentiis otkriva da već postoje planovi koji predviđaju osnivanje nove lige koja bi mogla biti vrijedna 10 milijardi eura, a koja za razliku od Superlige ne bi bila zatvorenog tipa.

On je rekao da radi na prijedlogu prema kojem bi broj klubova u ligama bio smanjen, a samim tim i broj utakmica u jednoj sezoni.

Posebno je istakao da nagradni fondovi od evropskih takmičenja nisu dovoljni da se napravi konkurentan tim koji može igrati na više frontova.

"Sistem više ne radi. Liga prvaka i Evropska liga ne donose odgovarajuće prihode klubovima koji se u njima takmiče, a kako bi bio konkurentan, onda moraš imati veći broj vrhunskih igrača. To znači da moraš imati više novca koji ćeš na to potrošiti, a novac koji dolazi iz nagradnih fondova evropskih takmičenja ne može to finansirati", rekao je De Laurentiis i nastavio:

"Zbog toga, klubovi trebaju razgovarati međusobno i pronaći moderniji način i bolji sistem takmičenja za sve. Ono što želimo je da smanjimo broj utakmica, smanjimo broj klubova u najjačim ligama Evrope, a želimo osmisliti i evropsku ligu s demokratskim sistemom plasmana kroz nacionalna takmičenja. Osmislio sam projekt koji bi donio 10 milijardi eura evropskom nogometu, no potrebna nam je potpuna nezavisnost.

Pored De Laurentiisa, čelnici Reala, Barcelone i Juventusa još uvijek rade na projektu Superlige, a UEFA je u više navrata istakla da neće dozvoliti da se bilo ko upusti u formiranje svojih takmičenja.