Fenomenalno
141

De Gea i njegovih 14 odbrana koje su raspametile Arsenal te spasile United

Piše: O. T.
Pored dvije asistencije Paula Pogbe, dva gola Jessea Ligarda i neumoljivog Arsenalovog napada, nakon derbija između Arsenala i Manchester Uniteda glavna tema je David De Gea.

Skupiti 14 odbrana u rukometnom meču zadovoljavajući je učinak, a kada ih skupite u nogometnom meču, onda ste glavna tema bez obzira koji je rezultat na kraju zaveden u zapisnik.

De Gea je u utakmici 15. kola Premiershipa skupio 14 odbrana u gostujućoj pobjedi njegovog Manchester Uniteda protiv Arsenala rezultatom 3:1.

Nijedan drugi golman Premiershipa nije uspio skupiti toliki broj odbrana u ovoj sezoni, a ovaj učinak španskog golmana duplo je bolji od njegovog najboljeg učinka u dosadašnjem dijelu ligaške sezone kada je skupio najviše sedam odbrana u jednom meču, onom protiv Chelseaja.

Također, De Gea je izjednačio rekord Premiershipa po broju odbrana u jednom meču i taj rekord sada čuva zajedno sa Timom Krulom i Vitom Manoneom.

Mnogi, kao i Jose Mourinho, nakon meča De Geu su okarakterisali kao najboljeg golmana svijeta iako ga FIFA nije uvrstila na listu golmana koji konkurišu za tu nagradu.

Na Twitteru kruže mnoge šale na račun njegovih odbrana, a jedna od najzanimljivijih je ona "da bi De Gea spasio Titanik".