Distanciran odnos
11

De Bruyne: S Mourinhom sam razgovarao samo dva puta u Chelseaju

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kevin De Brunye je u razgovoru za BBC Sport kazao da je tokom boravka u Chelseaju samo dva puta razgovarao s Joseom Mourinhom, koji je na klupi Plavaca boravio od ljeta 2013. do decembra 2015. godine.

De Bruyne je za Chelsea potpisao u januaru 2012. godine kada je za 6,7 miliona funti stigao iz Genka. Najprije je vraćen nazad u Genk kao posuđen igrač, a onda je na ljeto 2012. godine poslan na posudbu u Werder Bremen. U Chelsea se ponovo vraća na ljeto 2013. godine kada je mjesto trenera Plavaca po drugi put u trenerskoj karijeri zauzeo Mourinho.

Ipak, De Bruyne je kod Mourinha proveo samo pola godine nakon čega je za 16,7 miliona funti prešao u Wolfsbrug. Belgijski reprezentativac i veznjak Manchester Cityja nije imao blizak odnos s Mourinhom, trenerom koji danas vodi Manchester United.

"Rekao bih da smo imali distanciran odnos. Nisam osoba koja mnogo razgovara s trenerima. Trener je šef. Možete biti međusobno dobri, ali opet je tu distanca između trenera i igrača. S Mourinhom sam razgovarao samo dva puta, to je bilo kada sam želio ići u Dortmund na početku ljeta i drugi put kada sam samo rekao: 'Za mene je bolje da idem, želim igrati nogomet'", kazao je De Bruyne.

On je za Chelsea počeo samo dva meča i skupio je ukupno devet nastupa za taj klub, a u Wolfsburgu je ostavio dubok trag. U sezoni 2014/15. vodio je Vukove do drugog mjesta u Bundesligi kada je u 34 ligaška nastupa upisao čak 10 golova i 21 asistenciju.

Takve predstave dovele su ga na nivo da može birati u koji će klub preći. Odabrao je Manchester City iako su ga tražili Paris Saint-Germain i Bayern Minhen. U City je prešao na ljeto 2015. godine za 55 miliona funti čime je u to vrijeme postao drugi najskuplji transfer Premiershipa svih vremena.

City je odabrao zbog "načina na koji je City radio i planirao koje ljude želi dovesti". Godinu dana kasnije na mjesto trenera Cityja imenovan je Pep Guardiola.

"Imao sam opcije da odem u Minhen, PSG ili da ostanem u Wolfsburgu. Ali, mislio sam da mi je mogućnost nogometa koji sam mogao igrati u Cityju najviše odgovarala", rekao je De Bruyne.