Legendarni nogometaš
196

Darko Pančev za BBC na srpskom: Jugoslavija za desetku, ostali ni za peticu

E. B.
Darko Pančev (Foto: BBC na srpskom)
Darko Pančev (Foto: BBC na srpskom)
Darko Pančev, jedan od najboljih napadača koji su igrali na prostorima bivše Jugoslavije, u opširnom intervjuu za BBC na srpskom govorio je o mnogim temama - svojoj karijeri, SFRJ, današnjem stanju u nogometu...

Pančev je s velikim zanimanjem pratio vječiti derbi između njegovog nekadašnjeg kluba Crvene zvezde i Partizana koji je završen rezultatom 0:0.

"Utakmica može biti tvrda, ali je ovoj nedostajalo maštovitosti i akcije. Zvezda je bila za nijansu bolja, imala nekoliko šansi za gol, dok sam od Save Miloševića očekivao da malo više rizikuje. Ispalo je da je Partizan odigrao kukavički", rekao je Pančev na početku u razgovora za BBC na srpskom.

Pančev je, nakon što je postao zvijezda jugoslovenskog nogometa igrajući za Vardar, prešao u Zvezdu u kojoj je u tri sezone postigao 116 pogodaka. Postao je poznat i po tome što je postigao odlučujući gol u penal seriji finala Kupa evropskih šampiona 1991. godine protiv Marseillea kojim je donio trofej crveno-bijelima.

"Do te 1991. godine Zvezda je građena 46 godina. Neko je prije nas postavljao temelje te kuće. Kad je ona izgrađena, naša generacija je samo stavila krov i sada je mlađim generacijama još teže da grade višu zgradu", skromno kaže Makedonac.

Nakon raspada Jugoslavije otišao je u inostranstvo, no nije se proslavio u italijanskom Interu, njemačkim Leipzigu i Fortuni Düsseldorf, te švicarskom Sionu.

Sa 32 godine je završio karijeru, a otkrio je zašto se nije odlučio na povratak u Zvezdu ili Vardar.

"Kad si igrao u jugoslovenskoj ligi, jednoj od pet najjačih u Evropi, kako onda da se vratiš i završiš u srpskoj, hrvatskoj ili makedonskoj ligi? Velike su razlike u kvalitetu", kaže Pančev.

Povratak u Vardar i novi odlazak

Nogometu se vratio u funkciji sportskog direktora Vardara, no prije godinu i pol je napustio tu funkciju.

"Bio sam skoro dvije godine u Vardaru. Plasirali smo se u Evropsku ligu sa ubjedljivo najmanjim budžetom u grupnoj fazi evropskog takmičenja. Imali smo na raspolaganju dva, dva i po miliona eura. To je bio fantastičan uspjeh, ali gazda kluba Sergej Samsonenko nije ispunio obećanje da će biti para, a bez toga se ne može", govori popularni Kobra.

Pančev je bio dio generacije koja je rutinski osigurala plasman na Euro 1992. godine. Nakon izbijanja rata u Jugoslaviji reprezentacija je suspendovana, na Evropsko prvenstvo je umjesto nje "upala" Danska i osvojila titulu.

"Jugoslavija je meni i danas sinonim za nešto lijepo, sređeno, čvrsto, iako je vjerovatno imalo i negativnih strana. Gledajući sve ove države i državice koje su nastale, Jugoslavija je bila desetka na fakultetu, ostali ni petica, šestica", govori Pančev.

Zalaže se za regionalnu ligu

Stijelac 17 pogodaka za Jugoslaviju iz 27 utakmica se zalaže za regionalnu ligu jer smatra da je to spas za sve klubove iz bivše Jugoslavije.

"Ja sam vaspitan da ne gledam stvari kroz nacionalizam. Nesretne godine treba ostaviti iza sebe jer ako se ponovo napravi takva liga, svi mogu mnogo dobiti zbog jakih utakmica. Mislim da tu najviše koče srpski i hrvatski klubovi. Ostali bi to rado prihvatili", smatra Pančev.

Džeko jedini poput Pančeva

Kako kaže, u dvije i po decenije nije vidio novog Pančeva na prostoru bivše SFRJ. Jedino ga kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko podsjeća na njega.

"Može se reći da je Edin Džeko dobar igrač, čekat ćemo Luku Jovića da poraste i napreduje, Aleksandar Mitrović je korektan. Nema velikog izbora, špic igrači su problem i teško se prave", smatra Pančev koji je priznao da je naljutio hrvatsku javnost kada je javno rekao da Luka Modrić nije najbolji ni hrvatski, a kamoli balkanski nogometaš svih vremena.

Pančevu se ne sviđa novi format Eura i posebno kvalifikacija preko Lige nacija iako njegova Sjeverna Makedonija baš zbog toga ima šansu za plasman na smotru najboljih evropskih selekcija.

"Sistem ovakvih kvalifikacija je nešto najgore što se desilo nogometu jer otvara mogućnost slabijim reprezentacijama da preskoče korake do velikog takmičenja, a onda tamo budu 'vreća za udaranje'", rekao je legendarni Darko Pančev, jedan od najboljih napadača u historiji bivše Jugoslavije.