Hat-trick Eriksena
74

Danska slavila u Irskoj i kompletirala broj od 14 evropskih reprezentacija koje idu na Mundijal

Piše: K. H.
(Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Danske savladala je Irsku na gostujućem terenu rezultatom 5:1 i tako osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.

Irci su u vodstvo stigli u 6. minuti meča kada gužvu u kaznenom prostoru gostiju koristi Duffy i glavom loptu šalje u mrežu za veliko slavlje domaćih navijača.

Danska je nakon primljenog pogotka odmah preuzela terensku inicijativu, a do poravnanja stigli su u 29. minuti kada Christensen pogađa za 1:1, da bi samo tri minute nakon toga veznjak Tottenhama Christian Eriksen fantastičnim pogotkom donio preokret svojoj reprezentaciji.

Danci su i nakon drugog pogotka nastavili s kontrolisanjem igre, a onda je fenomenalni Eriksen s još dva sjajna pogotka riješio pitanje pobjednika, kompletirao hat-trick i povisio rezultat na 4:1.

Konačnih 5:1 postavio je Nicklas Bendtner s bijele tačke u 90. minuti susreta.

Zanimljivo, meč između Irske i Danske je jedini uzvratni meč baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Evropi u kojem je postignut barem jedan pogodak. Podsjećamo, mečevi između Švicarske i Sjeverne Irske, Grčke i Hrvatske kao i Italije i Švedske završeni su bez pogodaka.

Danska je tako postala 14. reprezentacija iz Evrope koja se plasirala na Mundijal, a pored nje učešće su osigurale: Belgija, Engleska, Francuska, Njemačka, Island, Poljska, Portugal, Srbija, Španija, Hrvatska, Švicarska, Švedska i domaćin Rusija.