Baraž za SP
6

Danska s raspoloženim Eriksenom na Parkenu dočekuje Irsku

Piše: O. T.
Christian Eriksen i Shane Long (Foto: EPA-EFE)
Christian Eriksen i Shane Long (Foto: EPA-EFE)
Prije početka uzvratnih utakmica evropskog dijela baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ostao je još jedan par koji će večeras od 20:45 sati odmjeriti sange. Sastaju se Danska i Irska na stadionu Parken u Kopenhagenu.

Ovo je četvrta utakmica evropskog dijela baraža, a uzvratne utakmice počinju sutra od 18:00 sati kada Švicarska dočekuje Sjevernu Irsku, dok će Grčka od 20:45 sati dočekati Hrvatsku.

U prvim mečevima baraža Švicarci su rezultatom 1:0 kao gosti savladali Sjevernu Irsku, Hrvatska je na domaćem terenu ubjedljivo pobijedila Grčku (4:1), dok je Švedska na svom terenu sinoć pobijedila Italiju (1:0).

Danska - Irska (Parken, Kopenhagen, 20:45 sati)

Danska je u grupi E osvojila drugo mjesto s 20 osvojenih bodova. Ispred nje bila je Poljska s pet bodova više, a iza su ostale Crna Gora (16), Rumunija (13), Armenia (7) i Kazahstan (3).

Reprezentacija koju s klupe predvodi Age Hareide propustila je posljednja dva velika takmičenja. Tokom grupne faze kvalifikacija Danska je pokazala da ima čvrstu odbranu pošto je primila najmanje golova u svojoj grupi (8).

Danci u ovom meču mogu računati na štopera Seville Simona Kjaera koji je imao problema sa zadnjom ložom u meču protiv Barcelone proteklog vikenda.

Najveće nade Danska polaže u veznjaka Christiana Eriksena koji je najveća zvijezda ove reprezentacije i igrač koji je s osam postignutih golova bio najbolji strijelac među veznim igračima tokom grupne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Irska je do baraža stigla osvajanjem drugog mjesta u grupi D iza Srbije. Reprezentacija Martina O'Neilla imala je dva boda manje od Srbije (21), dok su iza ostali Vels (17), Austrija (15), Gruzija (5) i Moldavija (2).

Irci su u 10 utakmica grupne faze primili samo šest golova, ali su i postigli samo 12. Po broju postignutih golova su najgora selekcija od svih koje su osvojile drugo mjesto u svojim grupama, a tu računamo i mečeve protiv posljednjeplasiranih ekipa (ti mečevi nisu uračunati na tabeli drugoplasiranih ekipa).

O'Neill večeras ne može računati na veznjaka Hull Cityja Davida Meylera, dok su veznjak Evertona James McCarthy, ofanzivac Burnleyja Jonathan Walters i štoper Derbyja Richard Keogh nedostupni zbog povreda. Ohrabrujuće je to što su fudbaleri Burnleyja Jeff Hendrick i Stephen Ward oporavljeni i spremni za ovaj meč.

Gosti se nadaju da će nastaviti uspješan niz u gostujućim mečevima baraža, jer su u posljednja tri gostujuća meča u baražima ostvarili jednu pobjedu i dva remija.

Uzvrat utakmice između ova dva protivnika igrat će se u utorak od 20:45 sati na Aviva stadionu u Dublinu.