Problem novac
89

Danska ostala bez svih reprezentativaca, savez preko oglasa spašava katastrofu

Klix.ba
Nogometna reprezentacija Danske (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Danske (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Danske je prije dva mjeseca igrala osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, a pred okupljanje uoči Lige nacija nijedan igrač se nije pojavio u avionu koji je trebao prevoziti igrače na prijateljsku utakmicu u Trnavu.

Danska za dva dana protiv Slovačke treba igrati prijateljsku utakmicu, ali su u Trnavu otputovali samo danski novinari. Nogometaši ove reprezentacije u velikoj su svađi sa čelnicima saveza u vezi s komercijalnim pravima i 48 sati pred prijateljski meč, nemaju ni igrače ni selektora.

Jedini problem između dvije strane je isključivo u novcu. Glavni sponzor reprezentacije i dobavljač opreme Hummel pokušava na sve načine iskoristiti popularnost koju sa sobom nosi zvijezda Tottenhama Christian Eriksen, što s druge strane ne odgovara njegovom privatnom sponzoru Nikeu, a gotovo slična situacija nastala je i s ostalim igračima koji također imaju obaveze prema drugim sponzorima.

"Radujemo se saradnji sa sponzorima reprezentacije, ali mi također kao pojedinci imamo obaveze prema našim brojnim sponzorima koje moramo poštovati", objasnio je ranije Eriksen.

Svi igrači i sindikat igrača koji ih podržava smatraju da je savez poprilično tvrd kada je riječ o pregovorima i zahtjevima koje traže, dok s druge strane čelnici saveza tvrde da oni samo od igrača traže učestvovanje u promotivnim kampanjama. Igrači i sindikat tvrde kako su se ranije međusobno dogovarali koji igrači će se nalaziti na fotografijama, ali da savez sada traži promjenu pravila i isključivo pravo da biraju ko će se nalaziti na tim fotografijama.

Na kraju svega navodi se da je Nogometni savez Danske odlučio uputiti poziv svim klubovima iz prve, a možda čak i druge lige, u kojem ih pozivaju da svi koji žele igrati za reprezentaciju mogu da se jave do ponedjeljka u 15:00 sati.

"Nadam se da mnogi danski nogometaši žele pomoći svojoj reprezentaciji u ovoj situaciji, bitno nam je da izbjegnemo kaznu UEFA-e koju možemo dobiti ako na dogovorene utakmice ne pošaljemo nacionalnu ekipu", upozorio je Kim Hallberg, direktor saveza.

UEFA je ranije kažnjavala Nogometni savez Danske nakon što ženska reprezentacija nije imala dovoljno igračica za meč protiv Švedske, zbog čega su dobili ozbiljnu prijetnju izbacivanjem ako se slično ponovi. Novi problem nastao je onog trenutka kada je sindikat igrača poručio svojim članovima da se ne javljaju na pisma klubovima u kojima se pozivaju svi oni koji hoće da igraju.