Nogomet
0

Danas počinje Euro 2008

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropsko nogometno prvenstvo koje se igra u Austriji i Švicarskoj počinje danas utakmicom između reprezentacija Češke i Švicarske u Baselu, a trajati će sve do 29. juna kada se igra finale u Beču.

Trinaesto Evropsko nogometno prvenstvo će na stadionu St. Jacob Park u Baselu otvoriti Švicarci i Česi.

Mlada švicarska ekipa dočekuje iskusne Bruecknerove legionare. Kuhnova momčad jedna je od najmlađih na turniru, ali uključuje nekoliko iskusnijih igrača.

"Razvili smo se i napredovali od SP-a 2006. godine", rekao je kapetan Alexander Frei, strijelac 35 pogodaka u 59 mečeva za reprezentaciju. Na drugoj strani je gorostasni Jan Koller s 54 pogotka u 87 nastupa.

"Nećemo striktno čuvati Kollera, naša momčad uspješno se nosila s igračima poput Zidanea bez posebnih čuvara, nećemo sad mijenjati stil", najavio je švicarski pomoćni trener Michel Pont.

Bivša Čehoslovačka osvojila je EP 1976. godine, 1996. je igrala u finalu, a 2004. u polufinalu.

Ovaj put Česi su oslabljeni umirovljenjima Karela Poborskog i Pavela Nedveda, a zbog povrede su ostali i bez kapitena Tomasa Rosickog.

Utakmica između Švicarske i Češke počinje u 18 sati. U drugoj utakmici prvog dana, od 20:45, sastaju se Portugal i Turska.

16 reprezentacija u četiri grupe

Na Euru 2008 će nastupiti 16 reprezentacija, koje su podijeljene u četiri grupe. U A-grupi su Češka, Portugal, Švicarska i Turska, a u B-grupi Austrija, Hrvatska, Njemačka i Poljska. Reprezentacije Francuske, Italije, Holandije i Rumunije svrstane su u C-grupu, dok su u D-grupi Grčka, Rusija, Španija i Švedska.

Naslov evropskog prvaka branit će Grčka.

Utakmice po grupama na rasporedu su do 18. juna. Četvrtfinalni mečevi igraju se od 19. do 22. juna, polufinale 25. i 26. juna, dok je finalni meč na programu 29. juna u Beču.