Nogomet
0

Danas Italija - Rumunija, Holandija - Francuska

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Evropskom nogometnom prvenstvu danas su na programu utakmice 2. kola u C-grupi u kojim se sastaju Italija i Rumunija, te Holandija i Francuska.

Italijani i Rumuni do sada su igrali 14 puta, a Italija je zabilježila čak 10 pobjeda, uz samo dva trijumfa Rumunije. Posljednju pobjedu nad Italijanima Rumuni su ostvarili još prije 20 godina.

Selektor Roberto Donadoni najavio je i do pet izmjena u odnosu na tim koji je pretrpio težak poraz od Holandije, 0:3. Centarfor Alesandro Del Piero i defanzivac Giorgio Chiellini će dobiti šansu u startnoj postavi, što znači da će vjerovatno Antonio Di Natale i lakše povrijeđeni Marco Materazzi na klupu. Svoju šansu također traže i Cassano, De Rossi i Grosso pred utakmicu na kojoj bi poraz označio kraj nada Italijana da mogu da se vrate u igru i obezbijede mjesto u četvrtfinalu.

S druge strane Rumuni se nadaju da će im nakon, meča s Francuskom, na kojem su jedva nekoliko puta priprijetili protivničkoj ekipi, Adrijan Mutu doneti snagu u napadu i nastaviti u stilu u kojem je odigrao sezonu u italijanskoj Seriji A.

Utakmica Italija -Rumunija igrat će se na stadionu Lecigrund u Cirihu s početkom u 18.00 sati.

Derbi C-grupe u Bernu (20.45 sati) će odigrati Holandija i Francuska. U dosadašnja 22 susreta
Holanđani imaju prednost - 9 pobjeda, Francuska je slavila 8 puta, dok su 4 duela završena remijem.

Selektor Holandije Macko van Basten upozorio je svoje igrače da moraju da ostanu pribrani nakon ubjedljive pobjede nad Italijom (3:0) u prvom kolu, nakon koje su promovisani u glavne favorite za osvajanje titule prvaka Evrope.

S druge strane, Francuska je turnir otvorila razočaravajućim remijem sa Rumunijom, 0:0, i poraz protiv Holandije doveo bi ekipu Raymonda Domenecha na korak od eliminacije. Francuski selektor ponovo će moći da računa na Henryja i Vieru, koji su se oporavili od povreda i trebalo bi da se nađu u startnoj postavi.