Argentinski čarobnjak
47

Dan kada je Messi brojao do pet i ispisao historiju Lige prvaka

F. Z.
Na današnji dan prije osam godina Barcelona je na stadionu Camp Nou u revanš susretu osmine finala Lige prvaka dočekala Bayer Leverkusen, a Lionel Messi je ispisao historiju.

Katalonci su savladali Apotekare rezultatom 7:1 i s ukupnih 10:2 prošli u četvrfinale elitnog evropskog nogometnog takmičenja. Od sedam pogodaka Barcelone te večeri na stadionu Camp Nou pet je postigao Lionel Messi i postao je prvi nogometaš koji je to uspio otkako se Liga prvaka igra po novom formatu (1992).

Dvije godine kasnije to će ponoviti i tadašnji nogometaš Šahtara iz Donjecka Luiz Adriano. Brazilac koji dnas igra u Palmeirasu Vanderlei Luxemburga postigao je pet pogodaka u duelu s BATE-om iz Borisova.

U Kupu prvaka to je uspio legendarni napadač minhenskog Bayerna Gerd Muller protiv Omonije, a istoj ekipi pet je zabio i Ajaxov Soren Lerby. Obojica su golove postigli u drugom kolu. Bilo je još nogometaša kojima su uspjeli postići pet pogodaka, ali otkako se Liga prvaka igra po novom formatu Messi i Luiz Adriano su jedini. Adriano je jedini koji je uspio postići četiri pogotka za jedno poluvrijeme.

Messi je te noći protiv Bayera odigrao utakmicu za pamćenje. Dva od pet pogodaka postigao je lobom, a upravo zbog ovakvih nogometnih predstava Messija smatraju jednim od najboljih koje je svijet vidio.