Otvoreno o svemu
83

Dalić za Klix.ba: Prosinečki je napravio sjajan posao za BiH, klupski nogomet je problem regiona

Piše: N. Kustura
Dalić: Igrači nisu roboti i mašine da se tako brzo oporavljaju (Foto: D. S./Klix.ba)
Dalić: Igrači nisu roboti i mašine da se tako brzo oporavljaju (Foto: D. S./Klix.ba)
Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je jedan od govornika na sedmom međunarodnom sportskom simpoziju "Simposar 2018" u Sarajevu, gdje se moglo primijetiti da je izuzetno popularan i cijenjen stručnjak u BiH.

Naime, Dalić je prvo dobio gromoglasan aplauz ispunjenog BKC-a na premijeri dokumentarnog filma "Švabo iz Sarajeva", autora Sabahudina Topalbećirevića, a potom su se brojni posjetitelji upustili u trku za fotografijom s hrvatskim selektorom.

Ništa drugačije nije bilo i dan poslije, kada je zajedno s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom na panelu simpozija govorio o nogometnim temama, a bez ikakvih problema pristao je i na razgovor za portal Klix.ba.

"Velika mi je čast što sam dio premijere filma o velikom Ivici Osimu", kratko i jasno nam je rekao Dalić na početku razgovora, koji je brzo otišao na temu velikog uspjeha Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Podmlađena reprezentacija

"Ostvarili smo rezultat koji daje nadu mladim da mogu biti kao veliki. Iako je bilo mnogo problema, sve smo ih uspjeli riješiti. Nije bilo lako, ali je ovo posljedica jednog kvalitetnog sistematskog rada. U prošlosti smo imali nesreća, kao recimo protiv Turske i Portugala, a sada smo preuzeli rizik i napravili rezultat koji je po mom mišljenju ova reprezentacija zaslužila. Moram istaći da je u Rusiji pobijedila timska igra. Naime, imali smo četiri evropske reprezentacije koje su igrale timski, dok su pojedinci otišli kući. U hrvatskom nogometu ima mnogo negativnosti, ali ovaj put smo mi pobijedili. Upravo taj pozitivni ostatak je pobijedio na Svjetskom prvenstvu", istakao je Dalić.

Hrvatsku sredinom novembra očekuju novi dueli sa Španijom i Engleskom u okviru Lige nacija.

"Ne tražimo revanš protiv njih, već tražimo dobar rezultat i pobjedu. Tri boda protiv Španije donijela bi nam vjerovatno status nositelja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i ujedno dala šansu da s Englezima odlučimo o prvaku grupe. Moramo odigrati dobru utakmicu. Očekujem pun Maksimir i 30.000 gledatelja od kojih se nadam da će pružiti veliku podršku ekipi, jer nas prvi put vide poslije Svjetskog prvenstva", kazao je.

Prvi put u kadru hrvatske reprezentacije naći će se krilni napadač Wolfsburga Josip Brekalo, a tu su i Nikola Vlašić i Duje Ćaleta-Car, koji su u prethodnom periodu s dosta uspjeha igrali za mladu selekciju Hrvatske.

Dalić u razgovoru s našim novinarom (Foto: D. S./Klix.ba)
Dalić u razgovoru s našim novinarom (Foto: D. S./Klix.ba)

"Mora Hrvatska podmladiti reprezentaciju. Tražiti novu energiju i snagu, a to su ovi mladi igrači koji su se dobro pokazali u mladoj reprezentaciji i u svojim klubovima. Mislim da polako trebamo raditi smjenu generacija i lagano uvoditi mlade igrače u ekipu", rekao je Dalić pa se osvrnuo na nešto lošije partije Luke Modrića i Real Madrida u jesenjem dijelu prvenstva.

"Nije igračima lagano da se oporave tako brzo od Svjetskog prvenstva i uđu ponovo u formu. Oni nisu roboti. Nisu mašine. Dvanaest mjeseci su radili težak posao. Nisu se odmorili nakon teške sezone, ali klub nema vremena čekati. Odmah upadaš u mašinu i teško je to sve skupa izdržati. Ja to sve razumijem i oni će biti pravi onda kada nam budu trebali, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. U klubu trebaju ranije i zbog toga nastaju oscilacije, ali bitno je da se ne povrijede i onda će doći u pravu formu", istakao je.

Dalić smatra kako je trenerski posao izuzetno privlačan, ali i da ima svoje mračne strane. Kao primjer je uzeo Julena Lopeteguija, bivšeg španskog selektora, ali od nedavno i bivšeg Realovog trenera.

"On je dokaz našeg posla i pokazatelj kako u jednom trenutku možeš biti gore, a potom pasti na dno. Prije dva mjeseca je bio selektor Španije, a sad je doživio otkaz u Realu. Ali to je ta stvar koja čeka sve nas trenere, koji su dobili ili će dobiti otkaz. To je tako u našem sportu i poslu. Nikad ne znaš šta i kako. Evo ja sam bio drugi u svijetu, ali dalji rezultati određuju moju budućnost. Prema tome, sve je to sudbina i sve je to razumljivo", kazao je Dalić.

Hrvatski putokaz

Sa selektorom Hrvatske smo porazgovarali i o reprezentaciji Bosne i Hercegovini, koja je također u procesu podmlađivanja selekcije.

"Prosinečki je to sve sjajno odradio. Imate devet bodova iz tri utakmice Lige nacija, nedostaje vam bod ili eventualno da se poklope neki rezultati za prvo mjesto u grupi. To je sjajno. Mislim da je Robert napravio super posao u ovih godina dana, što dokazuju rezultati, publika i podrška. Evo vidim i da je Beč rasprodan, što je još jedan od dokaza. Mislim da je to zaista jedna snaga i smatram da je hrvatska reprezentacija pokazala svima u regionu put da se može. I Srbiji, i BiH i bilo kome, da možemo ukoliko imamo kvalitet i ako u to vjerujemo", podvukao je Dalić i za kraj razgovora se osvrnuo na klupski nogomet u regionu.

"To nedostaje nama, nedostaje vama, nedostaje svima u regionu. Dinamo i Crvena zvezda su se plasirali u grupne faze evropskih takmičenja, ali to nije dovoljno. Mislim da je to premalo i da je u regionu loša infrastruktura i smatram da je to jedan veliki problem svih nas", upozorio je Dalić.