Obratio se medijima
174

Dalić: Svjetsko smo čudo, imamo srce, ponos i ovakve igrače, a nemamo pravi stadion

Klix.ba
Zlatko Dalić (Foto: EPA-EFE)
Zlatko Dalić (Foto: EPA-EFE)
Selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić rekao je na konferenciji za medije da je plasman u finale Svjetskog prvenstva najveći sportski uspjeh u ovoj državi u historiji te da je prije nekoliko mjeseci nogometni kult bio uništen, dok sada čitava nacija slavi prolazak u finale.

"Zasluženo smo pobijedili, bili smo bolja ekipa u drugom poluvremenu i u produžecima i ostvarili smo pobjedu. Stalno govorimo da pokazujemo puno poštovanja prema svim protivnicima, ali isto tako i očekujemo da oni nas poštuju. Engleski mediji možda nisu pokazali poštovanje prema nama, ali smo ga zaslužili, pogotovo kada pogledate u kojim klubovima igraju naši igrači. Za njih je to bio dodatni motiv, međutim imali smo i mimo toga puno motiva za plasman u finale. Željeli smo učiniti sretnim naše navijače i našu državu", rekao je Dalić, koji je potom novinaru iz Perua rekao da su važnu ulogu u svemu odigrale prijateljske utakmice.

Što se tiče trenerske karijere, Dalić je rekao da Hrvati nisu dovoljno cijenjeni u Evropi, a što se svog početka tiče, smatra je imao težak put i da je krenuo od malog kluba u Aziji.

"Uvijek sam išao težim putem, nisam želio ostati u Hrvatskoj gdje bi postao prosječan trener i išao sam u svijet. U Evropi nas ne poštuju dovoljno, a mi radimo sjajne stvari kao Hrvati. Krenuo sam u od malog kluba i službeno sam bio najbolji trener u Aziji, nakon čega sam vodio najveći klub vijeka na tom kontinentu, osvojio sam niz trofeja, igrao polufinale azijske Lige prvaka. To je veliko natjecanje i veliko iskustvo, pa mislim da ga ne treba podcijeniti. Radio sam tamo 7 godina, vodio dva najveća kluba u Aziji. Vjerovao sam u sebe. Kad je došla ponuda hrvatske reprezentacije, nisam se ni sekunde razmišljao, znao sam da imamo sjajne igrače i da to mogu napraviti. Ništa mi nije došlo na pladnju za razliku od evropsih trenera koji zbog igračke karijere i imena lako dobiju posao. Ja to nisam mogao. Hrvatski treneri rade sjajne stvari i po Aziji i po Evropi, primjer su Slaven Bilić i Niko Kovač. Rekao sam puno puta, dajte meni Real ili Barcelonu i bit ću prvak. Ali nas ne doživljavjau na način na koji trebaju. Pokazali smo da vrijedimo, znamo i možemo, i da smo ponosni i radišni", rekao je Dalić.

Nakon toga, Dalić je rekao da je ovo najveći sportski uspjeh Hrvatske kao države, a da faktički nemaju pravi stadion na kojem će igrati protiv Engleske u Ligi nacija.

"S ovim finalom smo ušli u historiju kao najmanja zemlja nakon Urugvaja koja je igrala u finalu, a kad pogledate uslove u kojima radimo i egzistiramo, onda smo svjetsko čudo, fenomen! Za tri mjeseca protiv Engleske igramo u Ligi nacija, a u Hrvatskoj nemamo gdje igrati tu utakmicu. Nemamo pravi stadion. To je svjetsko čudo. Ali imamo srce, ponos, takve igrače... Ovo je jedan od najvećih sportskih uspjeha Hrvatske kao države. Imamo i druge velike sportaše, ali kad znamo koliko nogomet znači u svijetu, onda je ovo planetarni uspjeh. Ponosan sam da je pod mojim vodstvom ova reprezentacija došla do kraja, jer 20 godina smo živjeli u sjeni Vatrenih", istakao je Dalić.

O Nikoli Kaliniću Dalić nije želio trošiti riječi i rekao je da ga zanimaju samo lijepe stvari.

"Mi smo reprezentacija koja je imala igrača manje na SP-u, a ne želim se na to vraćati, žao mi je da je tako ispalo i što se to desilo, ali to je sport. Neću te stvari komentarišem, u finalu smo SP-a, zanimaju me samo lijepe stvari", opet je ponovio selektor Hrvatske, koji je potom pričao o Ivanu Perišiću:

"Perišić je sinoć dao gol i nakon toga je bio drugi igrač. Falilo mu je samopouzdanja, rekao sam da ćemo uz pravog Perišića biti svjetski prvaci, još nije pravi, ali možda je razlog što tražim da radi puno posla u defanzivi. Puno se troši i onda nema snage prema naprijed, ali dogovorili smo da se vraća pomagati lijevom i desnom beku. On to sjajno radi, i to je razlog da nije na razini prema naprijed. Sad je pun sampozuzdanja i bit će pravi u finalu. Trebamo ga u najboljem izdanju, ali iza njega je teška sezona u Interu, tako da ima puno otežavajućih okolnosti", smatra hrvatski selektor.

Što se tiče meča s Francuskom, rekao je da su u finalu dvije najbolje ekipe, te je istakao da njegovi igrači igraju bolje u situacijama kada je teško.

"Ovo je finale, u finalu su dvije najbolje ekipe na SP-u, koje su do toga došle sasvim zasluženo. Ovo će biti naša najteža utakmica i najteži protivnik. Znali su čuvati prednost, braniti je, opasni su iz kontre i polukontre. Neće biti nimalo lagano sačuvati loptu, Griezmann i Mbappe su jako opasni, ali pokazali smo zajedništvo, kvalitetu, dobru formaciju i visoki presing kad izgubimo loptu, na taj način ćemo ih pokušati spriječiti", smatra Dalić, pa dodaje:

"Bit ćemo jedina ekipa na SP-u koja je igrala osam utakmica. To je teško, toliki napor, toliko truda. Ali, što nam je teže, igramo sve bolje i nije me strah za nedjelju. Francuzi imaju dan više odmora, ali i mi ćemo se odmoriti u ova dva dana. Nema opravdanja, finale je, moramo biti najspremniji, jednom u životu igraš finale SP-a, bit će nam teško, ali snaći ćemo snage i motiva da budemo dobri, iako je Francuska u prednosti", podvukao je Dalić.

Za kraj, selektor Hrvatske je rekao da igrači najbolje znaju kako se osjećaju, ali da svi žele igrati i izgurati ovo prvenstvo do kraja.

"Sinoć je bilo dosta toga, bili su veseli, ne znamo kakvo je pravo stanje, vidjet ćemo sutra. Normalno je da su slavili i opustili se malo jer 40 dana živimo u izolaciji bez obitelji, odobrio sam i oni najbolje znaju sami što je za njih dobro, a što nije. Uoči Engleske smo imali puno problema, a nijedan igrač nije želio izaći iz igre", završio je Dalić.

Finalni meč između Hrvatske i Francuske igra se u nedjelju s početkom u 17:00 sati.