Sporna situacija
117

Anketa / Da li je Ukrajina pokradena za penal u 92. minuti protiv Italije koji bi je odveo na Euro?

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nogometaši Ukrajine sinoć su remizirali s Italijom u posljednjem kolu grupe C kvalifikacija rezultatom 0:0 i ostali bez direktnog plasmana na Euro, no čitav susret je obilježila kontroverzna situacija iz 92. minute.

Naime, u drugoj minuti sudijske nadoknade Ukrajinci su tražili penal nakon što je Bryan Cristante u kaznenom prostoru srušio Mihajla Mudrika, no sudija Jesus Gil Manzano nije ništa svirao.

Uzalud su nogometaši Ukrajine protestovali i tražili od španskog arbitra da kontaktira svoje kolege u VAR sobi jer su bili ubijeđeni da je bio prekršaj za kazneni udarac, no na kraju se ništa nije desilo.

Ukrajinski navijači su bijesni i smatraju da su žestoko oštećeni, a ovu situaciju upoređuju sa utakmicom baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine kada je Thierry Henry rukom uštopao loptu i asistirao Williamu Gallasu koji je pogodio protiv Irske i odveo Francuze na Mundijal.

Da su Ukrajinci dobili penal i realizovali ga, pobjedom bi otišli direktno na Euro, dok bi Italijani svoj put do takmičenja Njemačkoj tražili preko baraža Lige A.

Ovako, Italija će sigurno braniti titulu prvaka Evrope, a Ukrajina će u baraž, te je moguće da se sastane i protiv Zmajeva. Postoje po 33 posto šanse da Ukrajinci igraju protiv Zmajeva u polufinalu baraža, u finalu baraža, te da nikako ne igraju u baražu Lige B gdje je smještena naša selekcija, a sve ćemo znati nakon žrijeba u četvrtak.