Karijera iz snova
17

Da li je ovo najbolji nogometni posao na svijetu? Gleda duele, osvaja trofeje i zarađuje milione

D. P.
Carson uživa u životu na Etihadu (Foto: Twitter)
Carson uživa u životu na Etihadu (Foto: Twitter)
Za trećeg golmana Manchester Cityja Scotta Carsona u šali kažu da ima najbolji posao u svijetu nogometa, no ukoliko se pogleda sve ono što mu je donio prelazak na Etihad 2021. godine, čini se kao da takva konstatacija i nije daleko od istine.

Scott Carson (38) stigao je trajno u Manchester City 2021. godine kako bi bio treći golman ekipe, a i prije toga je dvije godine bio na posudbi na Etihadu. Na takvoj poziciji nije se mnogo naigrao i za tri pune godine proveo je 107 minuta na terenu.

Za to vrijeme nekadašnji reprezentativac Engleske osvojio je čak 11 trofeja, uključujući i Ligu prvaka prošle godine. Ligu prvaka je osvojio i s Liverpoolom prije 19 godina, a jučer je još jednom osvojio titulu prvaka Engleske nakon što je City u infarkt-završnici bio bolji od Arsenala.

Dok je treći golman Manchester Cityja, za Carsona kažu da ima najbolji posao na svijetu jer gleda utakmice iz najbolje pozicije, osvaja trofeje iz godine u godinu i za to zarađuje pravo bogatstvo.

Carsonova plata za trećeg golmana Manchester Cityja iznosi 1,75 miliona eura svake godine, što predstavlja pravo bogatstvo, posebno ako gledamo koliko je "nezaposlen" na golu ekipe. Za to vrijeme, ovaj vremešni golman ima važnu ulogu u svlačionici pa je menadžer Pep Guardiola u nekoliko navrata naglasio kako je Carson najzaslužniji za odlično raspoloženje u ekipi tokom treninga i utakmica.

Upravo zbog takve uloge je Guardiola produžavao saradnju s Carsonom, a aktuelni ugovor mu ističe na kraju sezone. Ostalo je još da nastupi i u finalu FA Cupa protiv Manchester Uniteda i možda osvoji još jedan trofej na Etihadu. Nakon toga, vjerovatno će napustiti klub i završiti karijeru.

Tokom karijere Carson je branio za brojne engleske timove i velikane poput Liverpoola i Manchester Cityja, a najveći trag ostavio je u Derbyju i West Bromwich Albionu gdje je upisivao više od 100 nastupa. Prošle godine je ponovio rekord Paola Maldinija osvojivši dva trofeja Lige prvaka s najvećim razmakom između njih, a to je 18 godina.