Zbog visokih temperatura
0

Da li je NSBiH trebao odgoditi utakmice koje počinju u 17 sati?

Piše: Edin Isanović
Ovog vikenda igra se 4. kolo BHT Premijer lige. Četiri utakmice su na programu u subotu, a četiri u nedjelju. I zamislite od osam mečeva sedam počinje u 17:00 sati. Logično se postavlja pitanje - da li je moguće igrati u okolnostima kada je temperatura blizu 40 stepeni celzijusa?

Osim toga, to je izuzetno opasno za zdravlje. Kako igrača na terenu, tako i gledalaca koji će biti na tribinama. Nažalost, kod nas se o svemu razmišlja kada bude kasno.

Da podsjetimo, meteo-alarm sa oznakom "crveno" uključen je za cijelo područje BiH, dok Balkan ovih dana pogađa čak četvrti toplotni udar. Riječ je o fenomenu koji se događa izuzetno rijetko.

Na stranicama hidrometeoroloških zavoda navodi se da je vrijeme izuzetno opasno, te da se vrhunac vrućina može očekivati u petak, subotu, i nedjelju, nakon čega bi trebalo doći do blagog osvježenja. U upozorenju se navodi da će se temperatura penjati i do 40 stepeni.

Zbog svega nabrojanoga nadlažni u NSBiH mogli su odgoditi mečeve koji počinju u 17:00 sati.

Također, u budućnosti treba razmisliti o tome kako klubovi koji na stadionima nemaju reflektore mogu dobiti licencu za takmičenje.

Lige u okruženju o tome već nekoliko godina vode računa. Kriteriji za nadmetanje su izuzetno strogi.