Neslavan kraj
179

Anketa / Da li je Meho Kodro zaslužio otkaz na klupi Zmajeva nakon samo dvije utakmice?

K. H.
Meho Kodro
Meho Kodro
Bh. stručnjak Meho Kodro više nije selektor Zmajeva, a klupu naše reprezentacije napustio je nakon samo dvije utakmice. S tim u vezi, jasno se postavlja pitanje da li je ovo dobra odluka za budućnost našeg nacionalnog tima.
Kodro je na klupi našeg tima debitovao u meču protiv Lihtenštajna, u kojem smo teškom mukom došli do pobjede rezultatom 2:1, no već za tri dana doživjeli smo poraz od Islanda, doduše uz znatno bolju igru, no bilo kako bilo, ostali smo bez šansi da se kroz grupu direktno plasiramo na Evropsko prvenstvo.

Toga je i sam Kodro bio svjestan nakon povratka s Islanda, ali je rekao kako je za neki značajniji njegov učinak potrebno vrijeme i da vjeruje kako to sve u budućnosti može biti znatno bolje.

Nakon završetka bogate igračke karijere u kojoj je nastupao i za Barcelonu, Kodro je prvi trenerski angažman imao 2006. u Real Sociedadu kao asistent.

U januaru 2008. godine je postao selektor BiH, no našu selekciju je vodio samo u dvije prijateljske utakmice u kojima je zabilježio remi protiv Sjeverne Makedonije (2:2) i poraz od Japana (3:0). Dobio je otkaz već u maju kada se pobunio što je Nogometni savez BiH bez njegove saglasnosti dogovorio prijateljski duel s Iranom.

Nedugo nakon otkaza se vratio u Sociedad gdje je radio s mlađim kategorijama, a 2010. je preuzeo B tim ekipe iz San Sebastiana i vodio ga tri sezone.

Trener Sarajeva je postao u sezoni 2014/2015 i tamo se zadržao 17 utakmica.

Švicarski Servette je vodio od decembra 2016. do marta 2018., a posljednji angažman, ujedno i najduži seniorski, imao je vodeći Lausanne dvije sezone, a bez kluba je bio od ljeta prošle godine.