Devet godina robije
29

Da li će Robinho konačno u zatvor? Brazilci danas mogu donijeti historijsku odluku

D. P.
Robinho još ne izdržava kaznu (Foto: Screenshot / UOL Esporte)
Robinho još ne izdržava kaznu (Foto: Screenshot / UOL Esporte)
Brazilski sud danas će odlučiti da li će bivši nogometaš Robinho služiti kaznu u svojoj zemlji zbog grupnog silovanja koje se dogodilo u Milanu 2013. godine.

Nekadašnji nogometaš Milana i Real Madrida osuđen je na devet godina zatvora zbog grupnog silovanja. Italijanski sud je kaznu potvrdio u januaru 2022. godine, ali je on nikada nije služio jer je prije izricanja presude pobjegao u Brazil.

Brazilski zakoni ne dozvoljavaju izručenje svojih građana, a Italija je prošle godine zatražila od Brazila da Robinho služi svoju kaznu u domovini. O tome će danas Brazilci glasati.

Ako magistrati Višeg suda pravde (STJ) prihvate ovaj zahtjev, to će biti historijska odluka za Brazil i Robinho će postati prvi osuđenik koji će služiti kaznu u Brazilu, a da je ona izrečena u inostranstvu.

Odluka bi trebala biti donesena danas, ali je moguće i da će neko od sudija tražiti nešto više vremena za analizu cijelog predmeta. Sud je obavezan da ocijeni da li je zahtjev italijanskog suda prihvatljiv sa pravne tačke gledišta.

Ako zahtjev bude prihvaćen, Robinho neće odmah u zatvor jer će imati pravo žalbe pred Vrhovnim sudom Brazila.

Prema optužbi, Robinho i još pet Brazilaca tjerali su svoju žrtvu da pije "sve dok nije bila u nesvijesti", a zatim su s njom imali seksualne odnose u jednom klubu u Milanu. Bivši nogometaš je uvijek tvrdio da je nevin te je ovu odluku pripisao "rasizmu".

"Igrao sam četiri godine u Italiji i vidio mnogo priča o rasizmu. Oni koji su me osudili su isti oni koji ništa ne rade protiv rasizma", govorio je Robinho u razgovoru za brazilski kanal TV Record.