Sjećate li ga se?
41

Čuveni Psihopata, najveći grubijan u historiji nogometa danas vodi potpuno iznenađujući život

H. H.
Vinnie Jones je pored nogometne gradio i glumačku karijeru (Foto: Marca)
Vinnie Jones je pored nogometne gradio i glumačku karijeru (Foto: Marca)
Vinnie Jones, koji se smatra jednim od najnasilnijih i najagresivnijih igrača u historiji nogometa, sada vodi novi život kao farmer nakon što se okušao i kao glumac u Hollywoodu.

Sa 58 godina, legendarni veznjak Wimbledona iz "Lude bande", koji je dobio nadimak Psihopata i koji je osvojio FA kup 1988. zamijenio je svjetla i slavu Hollywooda za poljoprivredu da bi se nan koncu pojavio u programu 'Vinnie Jones: In The Country' na kanalu Discovery+.

Jones, koji se sada prezentuje kao zaštitnik prirode, u svijetu nogomet bio je "psihopata" na terenu, ovisan o svađama.

U utakmici FA Cupa između Chelseaja i Sheffield Uniteda 1992. godine, Vinnie Jones, tada igrač Plavaca, isključen je nakon smo tri sekunde.

Vinnie je tokom karijere isključen 12 puta i požutio je čak 40 puta.

Za one koji ga se ne sjećaju vrijedi podsjetiti da je bio velški igrač čija je pozicija na terenu bila defanzivni vezni. Umjesto da organizuje igru, karakterizirao ga je grub stil igre, uz kontinuirane prekršaje nad rivalima, koji su počeli strahovati od njegovog prisustva na terenu.

Njegova ekstremna nasilnost u borbi za loptu donijela mu je slavu među navijačima klubova za koje je igrao, ali je istovremeno postao omražen među rivalima.

Duel Jonesa sa Paulom Gascoigneom (Foto: Twitter)
Duel Jonesa sa Paulom Gascoigneom (Foto: Twitter)

Debitovao je sa samo 21 godinu u Wimbledonu, koji je ušao u Prvu ligu Engleske 1986. godine. U svojoj drugoj sezoni osvojio je svoju jedinu titulu kao nogometaš, kada je njegov tim slavio u finalu FA Cupa protiv Liverpoola.

Potom je igrao za Leeds, Sheffield, Chelsea, vratio se u Wimbledon i završio karijeru u Queens Park Rangersu.

Jedna od scena koje se najviše pamte u engleskom nogometu je borba koju je vodio na terenu sa Paulom Gascoigneom kada ga je uhvatio za međunožje.

Među bezbroj udaraca koje je zadao tokom svoje karijere, jedan od najupečatljivijih bio je onaj koji uputio Ericu Cantoni. Začudo, Francuz nije želio da odgovori Velšaninu.

Vinnie je drugi igrač sa najviše crvenih kartona u historiji Premiershipa sa ukupno 12, a nadmašio ga je samo Roy Keane sa 13.

Krajem 90-ih dobio je nekoliko optužbi za prijetnje i čak je morao odraditi 100 sati društveno korisnog rada, jer je fizički napao komšiju. Godine 2003. osuđen je za vrijeđanje posade tokom leta, a 2008. uhapšen zbog direktnog učešća u tučnjavi u baru.

Zbog svog "grubijanskog" izgleda dobio je priliku da se okuša i na filmu. Filmski režiser Guy Ritchie angažovao ga je u filmu "Lock, Stock and Two Smoking Burels", iako je tek kada se pojavio u filmu "Snatch" s Bradom Pittom postigao svjetsku slavu, uvijek igrajući ulogu "opasnog" momka.

Ostali poznatiji filmovi u kojima se pojavio su: "60 sekundi", "Mean Machine", "Eurotrip Censored" i "X-Men: The Last Stand."