Prijeti mu suspenzija
264

Čuveni nogometaš prozvao Izrael za "genocid iz udžbenika" i prekršio pravilo BBC-a

N. K.
Gary Lineker (Foto: EPA-EFE)
Gary Lineker (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni engleski nogometaš i voditelj na BBC-u Gary Lineker ponovo je podigao prašinu komentarom o temama koje nisu povezane sa sportom, a najnovija je vezana za sukob u Gazi.

Naime, Lineker je na svom profilu podijelio intervju s izraelskim akademikom Razom Segalom koji je situaciju u Gazi opisao kao "genocid iz udžbenika".

"Napadi i nasilje u Gazi su 'jasno artikulisani' slučaj genocida. Sada je to artikulisano kroz izraelske medije, društvo i politiku, i svako ko slijedi izvore na hebrejskom jeziku izložen je šokantnom jeziku članova parlamenta, novinara, na društvenim medijima, u javnim prostorima, koji pozivaju na uništenje Gaze, sravniti Gazu s zemljom, pobiti sve. Budući da je namjera izražena tako eksplicitno, tako direktno... na takve besramne načine i nastavila se izražavati na ovaj način, onda zaista mislim da je ono što vidimo pred našim očima udžbenički slučaj genocida", tvrdi Segal u videosnimci razgovora.

Lineker je uz objavu dodao opis "Vrijedi 13 minuta bilo čijeg vremena", a odmah su krenuli komentari njegovih pratitelja koji su imali podijeljeno mišljenje.

Jedni su ga podržali, drugi ga kritikuju, dok BBC za sada nije komentarisao slučaj iako je britanski javni servis u septembru postavio nova pravila.

Prema njima voditelji vodećih emisija ne smiju podržavati ili napadati političku stranku, kritikovati karakter pojedinih političara u Britaniji ili preuzeti službenu ulogu u kampanjama grupa.