Donedavni premijerligaš
19

Čuveni engleski klub na pragu ponora: Treći put mu oduzeti bodovi, prijeti katastrofa

D. P.
Protesti protiv kineskog vlasnika (Foto: Twitter)
Protesti protiv kineskog vlasnika (Foto: Twitter)
U posljednje vrijeme često čitamo vijesti o tome da su neki popularni klubovi iz naše skorije prošlosti na rubu ponora, a takva je situacija s popularnim engleskim klubom kojeg smo relativno nedavno gledali u elitnom rangu.

Riječ je o Readingu, ekipi koja prolazi kroz najteže dane decenijama unazad. Reading je posljednji put igrao u Premier ligi 2013. godine, a onda je sve vrijeme proveo u Championshipu borivši se za povratak u elitu.

No, ponor je krenuo prošle godine pod vodstvom kontroverznog Kineza Daija Yonggea. Uslijedili su finansijski problemi, ekipa je ispala u treći rang, ali će navijači biti sretni ako se tu ponor zaustavi jer je Reading na pragu ispadanja u četvrti rang.

Koliko je situacija alarmantna, dovoljno govori da su mu ligaški čelnici danas oduzeli bodove po treći put u ovoj sezoni zbog stalnih finansijskih problema.

Prvo mu je oduzet bod u augustu zbog kršenja pravila EFL-a (Engleska nogometna liga), a onda i tri boda zbog toga što nisu položili 125 posto svoje mjesečne plate do datuma koji je dogovorio s ligom. Tada su im oduzeta još tri boda.

Danas su dobili novo oduzimanje bodova, a ovoga puta zbog kašnjenja dužeg od 80 dana za plaćanje poreza HMRC-u (Porezna uprava Velike Britanije).

Novo oduzimanje dva boda dovelo je ekipu na prag zone ispadanja u trećem rangu engleskog nogometa, a kako se finansijski problemi gomilaju iz dana u dan te da se izlaz ne vidi, sve su prilike da ćemo ekipu s Madejski stadiona gledati u četvrtom rangu naredne sezone, što bi bilo ravno pravoj katastrofi.

Za to vrijeme, navijači prave probleme i protestuju protiv kontroverznog Kineza Yonggea, čovjeka uz čiji dolazak se vežu svi problemi na Madejski stadionu. Navijači traže odlazak, a objavili su i saopćenje za javnost u kojem su oštro poručili da je prodaja jedini spas kluba.

Situacija ide dotle da je čak i EFL (krovna organizacija za drugi, treći i četvrti rang engleskog nogometa) zatražila od Kineza da proda klub ili da ga pravilno finansira, inače će biti kažnjen.