Prvijenac Endricka
26

Čudesni brazilski 16-godišnjak srušio rekord star 106 godina pa kroz slavlje otkrio ko mu je uzor

E. B.
Endrick
Endrick
Čudesni 16-godišnjak Endrick je sinoć u utakmici 34. kola brazilskog nogometnog prvenstva srušio rekord star 106 godina i još jednom dokazao o kakvom talentu se radi.

Palmeiras je gubio rezultatom 1:0 u gostima kod Athletico Paranensea, a u pauzi na poluvremenu Endrick je zamijenio Danila.

Već u 60. minuti je iskreirao pogodak za izjednačenje a loptu je ispred njega u mrežu poslao saigrač Gustavo Scarpa.

Potom je brazilski wonderkid u 71. minuti iskoristio sjajan ubačaj Ronyja i glavom donio vodstvo svojoj ekipi i približio je 11. tituli prvaka Brazila.

Ovo je bio prvijenac za Endricka u seniorskom nogometu, a proslavio ga je u stilu svog idola Erlinga Haalanda, kojeg je kasnije i tagirao u objavi na svom storyju.

Endrick i Erling Haaland
Endrick i Erling Haaland

Endricku se tako već u četvrtom nastupu za seniore Palmeirasa upisao u strijelce i sa 16 godina i tri mjeseca postao najmlađi strijelac slavnog kluba od 1916. godine.

Punim imenom Endrick Felipe Moreira de Sousa je nogometaš oko kojeg se vrši neviđen hype u Brazilu još od vremena kada je Neymar debitovao za Santos prije više od decenije.

Endrick je u omladinskim kategorijama postigao 170 golova na 172 utakmice igrajući i sa 5,6 godina starijim protivnicima, te stoga nije iznenađujuće što su svi evropski velikani stali u red za njegov potpis.

Mladi brazilski centarfor u Evropu može stići tek kada bude punoljetan, a to će biti u julu 2024. godine, a otkupna klauzula u ugovoru sa Palmeirasom iznosi 60 miliona eura.

Prema posljednjim informacijama, PSG je u prednosti nad ostalim konkurentima, no nije nemoguće i da brzonogog ljevaka gledamo i u nekom drugom velikom klubu u sezoni 2024/2025.