Ljudi u crnom
8

Crveni karton u Premijer ligi BiH nemoguće poništiti, sudijske greške u domenu VAR-a

F. Z.
Crveni karton nije moguće poništiti (Foto: E. M./Klix.ba)
Crveni karton nije moguće poništiti (Foto: E. M./Klix.ba)
Sudije i sudijske odluke uvijek su pod lupom javnosti. Njihove greške su najbolnije, prvenstveno klubovima, igračima i navijačima ekipe koja je oštećena.

U Bosni i Hercegovini, kao i drugim ligama širom svijeta, nakon što se spusti zavjesa na prvenstveno kolo, neizbježna je priča o sudijama i greškama koje su napravili tokom vikenda. Nekada su kritike neopravdane, a u drugom slučaju greške su preočite i ne može se zažmiriti na njih.

Nogometna asocijacija Engleske odlučila je poništiti crveni karton koji je na utakmici između Evertona i Tottenhama dobio Heung-min Son. Procijenjeno je da start nije bio za isključenje i Mauricio Pochettino imat će na raspolaganju južnokorejskog nogometaša u narednim utakmicama.

Nastavak prakse

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine također se dešavalo da nogometaši budu neopravdano isključeni, ali odluka poput one koju je donijela Nogometna asocijacija Engleske nije bilo, zbog toga što prema internom pravilniku NS BiH ne postoji mogućnost da se crveni karton poništi. Komitet za suđenje Nogometnog saveza BiH ne može poništiti crveni karton, a isto važi i za Takmičarsku, kao i za Disciplinsku komisiju NS BiH.

"Mi se time ne bavimo, osim evidencijom i prijavama. Mi možemo ispraviti zapisnik. Recimo prošle sezone je sudija dodijelio žuti karton, a on nije evidentiran. Nakon što smo pregledali snimak, mi smo izvršili promjenu zapisnika. Međutim, mi ne možemo poništiti crveni karton. Čak ni Disciplinska komisija to ne može. Ona samo izriče sankciju", istaknuo je za Klix.ba Suad Salihbašić, predsjednik Takmičarske komisije NS BiH.

"Odluku o poništavanju crvenog kartona ne može donijeti Disciplinska komisija. Delegat napiše razlog crvenog kartona. Mi možemo smanjiti kaznu, ako je isključenje neopravdano. Ne može se desiti da igrač nikako ne odradi suspenziju", rekao nam je Radivoje Lazarević iz Disciplinske komisije NS BiH.

Komitet za sudije i suđenje prvi put u ovoj sezoni donio je odluku da drakonski kazni sudije jedne utakmice. Riječ je o sudijskoj četvorci susreta proteklog kola Premijer lige BiH između Borca i Radnika.

"Komitet je samo nastavio praksu kažnjavanja. Mi smo sudije i skidali s liste zbog ocjena koje su prema UEFA-inom uputstvu ocjenjivanja loše. Ovaj put je u pitanju sudijska četvorka, iz razloga što su svi suci na tom susretu prema ocjeni posmatrača loše odradili svoj posao", rekao nam je prvi potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović.

Prošlo je gotovo pola sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a Hasanbegović ističe kako je veliki broj sudijskih grešaka u domenu VAR-a.

Greške u domenu VAR-a

"Moja globalna ocjena je da je 90 posto grešaka koje su suci ove sezone napravili, kako glavni, tako i asistenti, u domenu VAR-a. Nijedna nije bila crno-bijela, većina tih odluka je neka siva zona", istaknuo je Hasanbegović i naveo primjer s utakmice Sarajevo - Široki Brijeg.

"Milimetarski ofsajd na Koševu nije dosudio sudija koji dijeli pravdu na utakmicama Evropske lige u timu s Peljtom. U slučaju da ima pomoć tehnologije, on bi podigao zastavu, pogledao bi VAR i donio odluku. Međutim, kada nema VAR-a, a sudija nije siguran, preporuka je da se daje prednost napadaču. To jeste greška, ali i u evropskim utakmicama sudije u takvim situacijama, pa nekada i 4-5 puta u jednom susretu, koriste VAR tehnologiju. Željno iščekujemo uspostavu tehnologije VAR", rekao je Hasanbegović.

Mnogo pažnje ove sezone privukla je odluka sudije Matea Muse na utakmici Tuzla City - Zvijezda 09 da golmanu domaćih nakon jednog starta pokaže samo žuti karton.

"Musa je na tom susretu dobio ocjenu 7,9. To je prolazna ocjena s jednom velikom greškom. Svaka ocjena iznad 7,4 je prolazna ocjena. I to je pravilnik UEFA-e. Musa nije kažnjen, ali u posljednjim kolima nije dobio priliku da sudi, jer je komitet procijenio da je greška koju je napravio ipak u domenu onih većih. Međutim, prema pravilniku ga ne možemo kazniti, jer je ocjena 7,9 prolazna", istaknuo je Hasanbegović.