Dan nakon nereda
0

Crvena zvezda optužuje češku policiju i medije za nerede

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fudbalski klub "Crvena zvezda" demantovao je informacije da su njeni navijači "Delije" napali policajce u Pragu i optužio češku policiju za prekomjernu upotrebu sile.

"Postoji desetine svedoka koji su videli da su naši navijači mirno krenuli ka metrou kako bi došli na stadion, ali ih je policija opkolila i zabranila ulazak u metro. Kada je jedan od njih prišao i pitao kuda smeju da idu policija je počela da ih batina bez ikakvog razloga", tvrdi se u saopštenju "Zvezde".

Beogradski klub optužuje i češke medije da su danima prije utakmice Zvezda - Slavija u Pragu "podizali tenziju, najavljujući pravu invaziju huligana sa Balkana", te da je ta kampanja imala "elemente rasizma i širenja mržnje na nacionalnoj osnovi". 

"Kampanja širenja mržnje je nastavljena i danas brojnim naslovima u češkoj štampi u kojima se vređaju naše pristalice i u kojoj nas izjednačavaju sa fašistima", piše u saopštenju.

Crvena zvezda navodi da je prije odigravanja utakmice sa češkom Slavijom tražila od češke policije da se obezbijedi policijska pratnja navijačkim autobusima na putu kroz Češku.

"Da je naš savet poslušan ne bi bilo nikakvih incidenata na putu do Praga", navodi Zvezda  i ocjenjuje da češka policija nije poštovala sopstvene zakone i o uhapšenim državljanima Srbije nije obavijestila Ambasadu Srbije u Češkoj.

Dan prije meča, kako se navodi, iz Češke je protjerano 15 državljana Srbije kojima je češka policija utvrdila da nemaju dokaz o uplaćenom zdravstvenom osiguranju, iako su imali uredne vize koje nije moguće dobiti bez priloženog zdravstvenog osiguranja.
"Zvezda" navodi da "nikada i nigdje neće opravdati vršenje bilo kog krivičnog ili prekršajnog djela od strane svojih članova i pristalica".

"Uzrok nemilih događaja u Pragu grubost i prekomerna upotreba sile od  češke policije i očigledna želja naših domaćina da Zvezda nema podršku na utakmici u Pragu", navodi "Zvezda".

Navijači "Crvene zvezde" potukli su se sinoć  na Vaclavskom trgu u Pragu sa policijom,  uoči utakmice svog kluba sa praškom "Slavijom" u kvalifikacijama za Ligu Evrope,   a nekoliko navijača je povrijeđeno.

Policija ih je spriječila da uđu u metro, na licu mjesta je i hitna pomoć, a oko 150 navijača  policija je privela.