Marca
0

Cristiano Ronaldo je bolji od Messija

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Da je Cristiano Ronaldo kompletniji nogometaš od Lionela Messija, ustvrdio je komparacijom tog dvojca španski sportski dnevnik Marca.

Podsjetimo da je Messi proglašen najboljim svjetskim nogometašem za 2009. u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA), kao i da je ove godine ponio nagradu France Footballa, Zlatnu loptu, za nogometaša koji je na najbolji način obilježio godinu.

Tokom sezone 2008/09 je argentinski vođa Barcelone zabio 38 golova u 51 odigranoj utakmici i predvodio je katalonskog giganta do rekordnih šest trofeja (špansko prvenstvo, Kup kralja, Liga prvaka, španski i europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo). Sakupio je 1.047 bodova u FIFA-inom izboru za najboljeg na čijem je drugom mjestu ostao upravo Realov Portugalac Ronaldo s 352 boda.

Kako bilo, po mišljenju Marce, kompletniji igrač je Ronaldo koji je nadjačao Messija u šest od ukupno deset kategorija u kojima su se uspoređivale vrijednosti tih nogometaša.

Pobjednika komparacije su odlučile igre za reprezentaciju u kojima se navodi da Messi tu nije do kraja dorečen, dok Ronaldo svaku utakmicu igra uz dojam "da može biti na najvišoj razini".

Usporedba Cristiana Ronalda i Lionela Messija:

Timska igra

Cristiano Ronaldo 7

Messi 8

Individualna tehnika

Cristiano Ronaldo 9

Messi 9

Tjelesne karakteristike

Cristiano Ronaldo 10

Messi 7

Brzina i kretanje Cristiano Ronaldo 9

Messi 8

Dribling

Cristiano Ronaldo 8

Messi 10

Udarac po golu

Cristiano Ronaldo 9

Messi 8

Dodavanje Cristiano Ronaldo 9

Messi 9

Razmišljanje u igri

Cristiano Ronaldo 9

Messi 7

Karakteristike vođe

Cristiano Ronaldo 9

Messi 7

Slobodni udarci i jedanaesterci

Cristiano Ronaldo 9

Messi 7