Nogomet
0

Cordoba – Magični pojam uoči utakmice između Austrije i Njemačke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon neodlučenog 1:1 s Poljskom, Austriju je zahvatila euforija, a nade u pobjedu nad Njemačkom i plasman u četvrtfinale Austrijanci povezuju s povijesnom pobjedom nad velikim susjedom prije točno trideset godina u Cordobi, na svjetskom prvenstvu u Argentini.

Najznačajnija pobjeda Austrijanaca nad Nijemcima stara je 30 godina. "Čudo iz Cordobe" dogodilo se na svjetskom prvenstvu u Argentini 21. lipnja 1978., kad su Austrijanci predvođeni Hansom Kranklom porazili Njemačku s 3:2.

"Nijemcima su sad već pune gaće", izjavio je austrijski reprezentativac Martin Harnik, inače igrač Bremena.

"Spremni smo na novu Cordobu. Zašto ne bismo pobijedili Njemačku?", upitao se manager austrijske reprezentacije Andreas Herzog.

Ivica Vastić, najstariji igrač EURA i ljubimac austrijske publike, zgoditkom protiv Poljske iz jedanaesterca u trećoj minuti sudačke nadoknade izazvao je izvanredno stanje u Austriji. "U Prateru opet cvate cvijeće", poetski je zapisao izvjestitelj dnevnika "Kurier".

"Ovo je naša životna šansa. Možemo ponoviti Cordobu", rekao je Emanuel Pogatetz, a Sebastian Proedl je čak najavio "novi vrhunac u austrijskoj nogometnoj povijesti".

Jedini kojemu "čudo iz Cordobe" ne znači ništa austrijski je izbornik Josef Hickersberger. "To je prošlost i za mene uopće ne igra nikakvu ulogu", rekao je Hickersberger koji je i sam igrao u Cordobi.

Unatoč tome, "Hicke" se rado sjeća pobjeda i nada se da bi utakmica protiv Njemačke na EURU mogla biti jedna od "povijesnih prilika".

"Njemačka je favorit ali mi nismo toliki autsajder kao uoči EURA", dodao je austrijski izbornik.