Kratko i jasno
27

Conte o "nogiranju" Coste: Trener mora imati kontrolu nad svlačionicom ili će umrijeti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trener Chelseaja Antonio Conte objasnio je zašto je odlučio pokazati izlazna vrata kluba Diegu Costi iako je španski napadač bio najbolji strijelac Plavaca u prošloj sezoni.

"Logično je da budete strogi. Morate biti strogi. Ako želite identitet, svi igrači moraju pratiti tvoju ideju. U suprotnom veoma je teško dati identitet klubu ukoliko, primjerice, tražim od 'desetke' da pazi na svoju poziciju, a ta je 'desetka' na nekom drugom mjestu na terenu, teško je dati identitet. Trener poludi, to je tačno. Trener mora imati totalnu kontrolu nad svlačionicom. U suprotnom, to je anarhija. Da, anarhija. Kada sam bio fudbaler, Lippi, Trapattoni, Ancelotti i Sachi, moji treneri, su imali totalnu kontrolu nad svlačionicom", opisao je Conte.

Potom je na krajnje slikovit način objasnio problem u koji dolazite ukoliko nemate kontrolu nad ekipom.

"U suprotnom, vi se spremate umrijeti. Ako to ne uspijete, vi sebe spremate za smrt. Ako izgubite kontrolu, dobit ćete otkaz za mjesec ili dva. Ako ste sretni, možda za tri mjeseca", rekao je Conte.

Costa je u prošloj sezoni u 35 ligaških nastupa postigao 20 golova, ali Conte mu je nakon kraja sezone kazao da više ne računa na njega.

Italijanski stručnjak je tokom priprema za predstojeću sezonu čak kazao da je Costi još u januaru rekao da će napustiti Plave.

Costa nije trenirao s Plavcima tokom priprema i trenutno čeka novi klub iako je ugovorom vezan za Chelsea. Za njega su, među ostalim, zainteresirani Atletico Madrid i Milan. Problem vezan za prelazak u Atletico je taj što Atletico ima zabranu za dovođenje igrača do januara 2018. godine.

Conte je zamjenu za Costu našao u Morati kojeg je doveo iz Reala za 65 miliona eura, što je rekord Chelseaja.